Durva húzás: kitiltották a buszokról a mozgáskorlátozottakat

Magyar Hírlap2016. március 1. 09:45

Egyes közlekedési társaságok biztonsági okokra hivatkozva kitiltották járataikról az elektromos mopeddel utazó súlyosan mozgássérült embereket. A fogyatékos emberek jogainak biztosítása érdekében egyeztetések kezdődtek a minisztériumok, a hatóságok és az érdekképviseleti szervezetek között - írja a Magyar Hírlap.

Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke a lapnak elmondta: vannak olyan közlekedési társaságok is, amelyek évek óta gond nélkül szállítják a mopeddel közlekedő mozgássérülteket. A biztonsági aggályokra nem a mopedesek kitiltása a megoldás, hanem az, ha megteremtik a biztonságos közösségi közlekedés feltételeit.

Kerekes székkel bárki igénybe veheti a járműveket. A MEOSZ szerint azonban azért használják a mopedet, mert az felel meg leginkább a körülményeiknek, állapotuknak, az útviszonyoknak. Az egészségbiztosító vagy mopedet, vagy kerekes széket támogat. Ezek azonban több százezer forintba kerülnek, az érintettek nem tudják a második segédeszközt önerőből megvásárolni maguknak.

A MEOSZ ágazatközi egyeztetést kezdeményezett, amelyen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának képviselői is részt vettek. Hamarosan részletesen átbeszélik a szövetség javaslatait, megvizsgálják, milyen jogszabályváltozásokra van szükség ahhoz, hogy az egész ország területén egységesen garantálni lehessen a mozgássérült emberek biztonságos közlekedéshez való jogát - írta az újság.

Loading...
Címkék:
utazás, rokkantak, busz, mozgássérült, alapvető jogok biztosa,