Rengeteg munkavállalót érint: fontos változás jöhet a cafetériánál

Pénzcentrum2016. február 23. 16:05

Az Európai Unió Bírósága szerint nem egyeztethetőek össze az uniós joggal a SZÉP-kártya rendszer és az "Erzsébet étkezési utalvány" rendszer egyes elemei. A döntés miatt a cafetéria rendszer esetleges újraszabására kerülhet majd sor, a kérdés csak az, hogy milyen formában.

Korábban az EU kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Erzsébet-utalványok és a Széchenyi Pihenő Kártya miatt, ugyanis álláspontjuk szerint a magyar cafetéria-rendszerhez köthető intézkedések nem illenek bele az EU jogrendszerébe.

Az üggyel kapcsolatos vizsgálatok egészen mostanáig elhúzódtak, az Európai Unió Bírósága ma mondta ki a döntést, aminek értelmében

nem egyeztethetőek össze az uniós joggal a SZÉP-kártya és az Erzsébet étkezési utalvány rendszer egyes elemei.

A bíróság öt pontban állapított meg eltérést az uniós jogtól, véleményük szerint Magyarország megsértette a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát.

A magyar adójogi szabályozás ugyanis előírja, hogy a munkáltatók csak abban az esetben élhetnek adókedvezményekkel (szálláshely-, szabadidős, illetve étkezési szolgáltatások esetén), ha a munkavállalóknak Széchenyi-pihenőkártyát és Erzsébet-utalványt adnak béren kívüli juttatásként.

Loading...

Ezzel kapcsolatban azt kifogásolják, hogy a magyar cafeteria szabályok miatt más tagállamok cégei kiszorultak a hazai cafeteria piacról. Míg néhány évvel ezelőtt a francia utalványforgalmazó cégek termékei, mint a Chèque Déjeuner és a Sodexo is népszerűek voltak, mára a cafeteria szabályok miatt az állami kibocsátó uralja legfőképpen a hazai piacot. Jelenleg ugyanis Erzsébet-utalványt csak a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA), Szép-kártyát pedig csak három bankcsoport, az OTP, az MKB és a K&H bocsáthat ki.

A döntés következtében Magyarországnak záros határidőn belül lépnie kell majd.

Mi lehet ennek a következménye?

A döntés miatt a cafetéria rendszer esetleges újraszabására kerülhet majd sor, a kérdés az, hogy milyen formában - mondta el megkeresésünkre Király Ágnes okleveles adószakértő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértő véleménye szerint kis esélye van annak, hogy a cafetéria rendszert úgy szabják át, ami a béren kívüli juttatások kedvezményes adózásának eltörléséhez vezetne. Ez ráadásul a munkavállalókat is nagyon kedvezőtlenül érintené, hiszen a béren kívüli juttatásokat már évek óta használják a dolgozók, része a napi költéseknek.

Ezen kívül más alternatívák is vannak, a SZÉP Kártya rendszerét is át lehetne alakítani, vagy a népszerű Erzsébet-utalvány mellett is be lehet vezetni egyéb utalványokat, bővítve ezzel az étkezési utalványok palettáját.

A legkézenfekvőbb lehetőség, hogy maga a cafeteria-rendszer nem alakul át, csupán a juttatások szolgáltatói körében jelennek meg újabb szereplők. Abban az esetben szélesedhet a kibocsátók köre, azaz hogy kitől lehet megvásárolni ezeket a juttatásokat, ha kevesebb feltételt szabnak meg arra vonatkozóan, hogy ki lehet kibocsátó, illetve ha megszűnik a kizárólagosság

- mondta el a Pénzcentrumnak Király Ágnes.

Ha esetlegesen bővülne a szolgáltatók köre, a munkavállalók szélesebb palettából választhatnák ki a számukra legmegfelelőbb béren kívüli juttatást.

Az Erzsébet-utalványok - akár papíralapon, akár kártyán rendelve - továbbra is a béren kívüli juttatás részeként adhatók, ezt a hatályos adójogszabályok biztosítják. Az Erzsébet-utalványok kibocsátása, elfogadása és beváltása elektronikus kártya formájában is zavartalanul folyik tovább - erősítette meg az Erzsébet-program honlapján olvasható közlemény.

Címkék:
karrier, Európai Bíróság, cafetéria, szép kártya, béren kívüli juttatás, erzsébet-utalvány,