Mikor nyaralnak az amerikaiak?

Láng Róbert2016. február 1. 13:32

A hazai munkaerőpiaci viszonyok mellett sokan döntenek vagy fontolgatják a külföldi munkavállalást. Az egyik legfontosabb szempont a fizetés, ugyanakkor egy kevésbé átgondolt, mégis lényeges elem, hogy alkalmazottként mikor és mennyi időre mehetünk szabadságra. Hol dolgoznánk akkor a legszívesebben? Münchenben, Londonban vagy New Yorkban? Rövid ismerősi körkérdés után az amerikai városra szavaztak a legtöbben, biztos jól járnának?

A fizetéseket most nem hasonlítanánk össze, nézzük inkább a másodikként említett tényezőt, a dolgos munkahetek után mennyi időre mehetünk szabadságra, hogy akár hazautazzunk, vagy egy tengerparton váljunk bronztestűvé.

A magyar szabályozás szerint az itteni munkavállalóknak alapban 20 nap fizetett szabadság jár, ami az életkorral, egyéb kiegészítésekkel 30 fölé is emelkedhet. De mi történik Németországban vagy az USA-ban? Ugye sokat hallunk a Google szuper rugalmas foglalkoztatáspolitikájáról, ahol a dolgozók 3-5 hetes vakációkra mennek, akár szabadon választott munkaidőben dolgoznak. Valóban létezik ez a fajta amerikai álom? Igen is, és nem is.

Nézzük az alábbi listát, ami nem egy tudományos elemzés a felsorolt országok munkaerőpiaci politikájához, mégis érzékeltet valamit. Nagyjából egy bázisra hozva jelzi, hogy mennyi szabadságra számíthatunk átlagosan, ha munkaszerződést kötünk egy ott működő céggel.

Loading...

A jelentősebb országokat felsoroló egyedileg összeállított lista végén - igen - az USA van, ahol mindössze 13 nap fizetett szabadsággal számolhatunk. A pontos szabályozás szerint az USA-ban nem kötelező a cégeknek a szabadság idejére fizetni, ugyanis bér csak az elvégzett munkáért jár. A munkaadók emmiatt szabadon állapodhatnak meg az alkalmazottakkal, hogy hány nap fizetett szabadságot kapnak a munkaviszony alatt. A 13 tehát inkább egyfajta átlag mint a hivatalos minimum, ami 0.

Az alacsony keret mellett a tényleges statisztikák még meglepőbbek, mert az amerikaik átlagban 7-8 napra mennek egy évben szabadságra, ekkor látogatják meg a Sziklás-hegységet, utaznak Karib-tengeri hajóútra vafógy romantikus európai városnézésre. Tehát a nyaralás jellemzően július, augusztus, és jellemzően egy hét (a másik hét a karácsonyi időszakra jut).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem szeretik az USA-ban a szabadságot? Szó sincs róla. A magyarázat épp az amerikai munkaerőpiac ’rugalmasságában’ keresendő. Sokan félnek otthagyni a munkahelyet akár 2 hétre is, ugyanis elképzelhető, hogy mire visszaérnek már másé a pozíció, illetve olyan lemaradásba kerülnek, melyet nem tudnak pótolni. Az amerikaiak átlagban mindössze 51%-ban használják ki a szabadságkeretet. Mindezt úgy teszik, hogy 61%-uk szabadság alatt is dolgozik, minden negyedik beszél a kollégájával munkáról alatta, illetve minden ötödiket a főnöke is felhívja.

A fenti értékek átlagok, és számos eltérő esetet találhatunk a szektortól, az adott cég egyedi politikájától függően. Látszik azonban, hogy nem csak a magyarok dolgoznak sokat, illetve a versenyző munkaerőpiac nem csak magas béreket, de ezzel párhuzamosan alacsony szabadságot is hozhat.

Címkék:
karrier, szabadság, szabadságszámítás, külföld, külföldi munka,