Hiába kötelező az óvoda, még sincs annyi gyerek

Magyar Nemzet2015. december 17. 09:00

Hiába számolt úgy a kormányzat, hogy a hároméves kortól kötelező óvodáztatás bevezetésével idén szeptembertől 25 ezer fővel nő majd az óvodába járó gyerekek száma, a valóságban ugyanis kevesebb óvodás van, mint egy évvel korábban - írja a Magyar Nemzet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy tavaszi előterjesztésben azt írta, várhatóan huszonötezer fővel nő majd azoknak a három és hat év közötti gyerekeknek a száma, akik akkor nem jártak óvodába, de 2015. szeptember 1-jétől a kötelező óvodáztatás miatt ők is megjelennek az intézményekben.

A legfrissebb óvodai létszámadatok azonban teljesen ellentétesek a várakozásokkal. A 2015/2016-os tanév eleji adatgyűjtés előzetes adatai szerint ugyanis a jelenleg folyó nevelési évben az óvodába járó gyermekek száma 321 ezer fő, közel 600 gyermekkel kevesebb, mint az előző évben. Az alacsony létszámot a felmentések száma sem magyarázza, a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól ugyanis összesen 2300 gyermeket mentettek fel, 2800-an pedig fejlesztő nevelésben teljesítik óvodakötelezettségüket. Az a teória sem áll meg, hogy sokan inkább családi napközibe vitték volna a gyerekeket, hiszen az ilyen intézményekben mindössze 136 óvodakötelezett gyermeket látnak el.

A létszámcsökkenés egyik fő oka az lehet, hogy a hátrányos helyzetű, mélyszegény családok jó része feltehetően még mindig nem tud arról, kötelező óvodába járatnia a harmadik életévét betöltött gyermekét, így sokan közülük valószínűleg nem is teljesítik óvodakötelezettségüket

- mondta el Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke.

A legfrissebb köznevelési adatokból egyébként kiderül, hogy csökkent az általános iskolába járó gyerekek, és a középfokú oktatásban részt vevő tanulók száma is.

Címkék:
karrier, óvoda, emmi, csökkenés, létszám,