Jelentős béremelkedés a közszférában januártól: kiket érint?

MTI2015. december 16. 11:30

Január 1-től bevonják a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőket is a pedagógus-előmeneteli rendszerbe, ami csaknem kilencszáz érintettnek átlagosan 30-40 százalékos, havi nettó 40-60 ezer forintos béremelkedést jelent majd.

Rétvári Bence a parlament honlapján közzétett dokumentumban kifejtette: a kormány a lehetőségekhez mérten minél nagyobb figyelmet kíván fordítani az ágazatban dolgozó kisgyermeknevelők, szakemberek bérhelyzetének javítására, az erőfeszítéseikhez méltó anyagi elismertség biztosítására  - írja az MTI.

Ennek alapján 2016. január 1-től a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőket bevonják a pedagógus-előmeneteli rendszerbe, ami csaknem 900 érintettnek átlagosan 30-40 százalékos, havi nettó 40-60 ezer forint közötti béremelkedést jelent. A pedagógus-életpálya csak a felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőkre terjed ki, de próbálnak ösztönző megoldást találni azon kisgyermeknevelőknek is, akik vállalják a felsőfokú végzettség megszerzését.

Az ágazatban dolgozó középfokú végzettségű munkavállalóknak jár a 2015 júliusától bevezetett kiegészítő bérpótlék, ami 2015 novembere után is jár határozatlan időre, de legalábbis a szociális életpálya bevezetéséig a szociális szférában - így a bölcsődében is - dolgozóknak.

2018-ig 17 ezerrel kívánják növelni a napközbeni ellátás jelenlegi férőhelyszámát, ami a foglalkoztatást is bővíti majd.

Címkék:
karrier, bér, bölcsőde, felsőoktatás, felsőfokú-végzettség,