Nem akarnak dolgozni az ellátásra jogosult édesanyák

Magyar Nemzet2015. december 15. 09:00

A gyermeknevelési ellátásra jogosult anyák háromnegyede a teljes folyósítási időszakot otthon, a gyermekével akarja eltölteni, vagyis a gyed extra bevezetése ellenére sem akar dolgozni a gyerek 3 éves kora előtt - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

A Központi Statisztikai Hivatal egy friss - 250 ezer nő megkérdezésén alapuló - kiadványának adatai szerint a gyermeknevelési ellátásra jogosult anyák háromnegyede a teljes folyósítási időszakot otthon, a gyermekével szeretné eltölteni. Ez a szemlélet legkevésbé a diplomás nőkre jellemző, akiknek karrierjét leginkább veszélyezteti a gyerekgondozással töltött hosszú távollét.

A korábban inaktívak, az alacsony iskolai végzettségűek, a minimálbért keresők azonban továbbra is a teljes ellátási időszak kihasználásában érdekeltek, amin az az utóbbi évek családpolitikája sem tudott változtatni .

Az adatok szerint 2014 utolsó negyedévében 257 ezren részesültek valamilyen gyermeknevelési ellátásban, közülük 234,3 ezren az ellátás igénybevétele mellett nem folytattak semmilyen kereső tevékenységet, vagyis a kisgyermekes szülők kevesebb mint egytizede dolgozott.

Címkék:
karrier, gyed, szülés, gyed extra, szülési szabadság,