Komoly változás jön az okmányirodákban: mindent átír az e-kártya

Magyar Nemzet2015. november 2. 09:34

Hatalmas infrastrukturális átalakulásra lehet számítani, ha jövőre valóban bevezetik az e-kártyát - írja a Magyar Nemzet.

Továbbra is támogatja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) az e-kártya, az úgynevezett eSZIG bevezetésére vonatkozó kormányzati törvényjavaslatot - reagált a napilap megkeresésére a NAIH elönke.

Péterfalvi Attila leszögezte: a parlamenthez benyújtott törvénytervezet bírja a hatóság támogatását, és adatvédelmi szempontból is elégedettek azzal. Szerinte az e-kártya nem menne szembe az univerzális azonosítót tiltó alkotmánybírósági rendelettel, még úgy sem, hogy ezentúl minden adat egy kártyáról lenne hozzáférhető.

Fontos, hogy a jogi szabályozásban az egyes szabályok nem változnak, csak az azonosítók fizikailag egy kártyára kerülnek

- tette hozzá.

Mint ismert, ez a kártya vonná egybe a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát és a tb-kártyát, vizuális és elektronikus személyazonosításra is alkalmas lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint jövő év január elsejétől lehet igényelni az új okmányt, a rendszer bevezetése pedig a meglévő infrastruktúra bővítésével fog történni. Az átállás menetével kapcsolatban a Belügyminisztériumnál annyit közöltek: az fokozatosan, felmenő rendszerben történik majd, igényelni pedig lehet a korábbi igazolvány lejártakor vagy attól függetlenül is.

Címkék:
karrier, kormányablak, okmány, okmányiroda, személyi igazolvány, e-kártya,