Itt a tervezet: végleg kivéreztetik a multikat?

Pénzcentrum2015. október 28. 08:31

A 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházakban átlagosan meg kellene kétszerezni a dolgozói létszámot - értesült a kormányzati tervről a Magyar Idők.

Alapterülethez kötnék a kötelezően alkalmazandó munkatársak számát, 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottnak kell lenni a kiskereskedelmi vállalkozásoknál - értesült a Magyar idők.

Az intézkedés jövőre lépne életbe, és ágazati becslések szerint azzal járna, hogy a hiper- és szupermarketekben és diszkontokban duplájára emelkedne az alkalmazottak száma. A magasabb bérköltség kikényszerítése a lap szerint azt célozza, hogy a vasárnapi pihenőnappal megsprórolt bérpótlékokkal és a progresszív "kiskeradó" brüsszeli elbuktatásával megspórolt pénz ne a profit, hanem a bért növelje. (Érdekes fejlemény, hogy ebben az érvelésben már a vasárnapi boltzárral is a multik jártak jól.)

"A fogyasztóvédelmi szempontból indokolt lépés megoldaná az évek óta elmaradt béremelések miatt a kiskereskedelemben mára kialakult súlyos munkaerőhiányt." - így szól az érv, amiben annyi helyen áll fejre a közgazdasági logika, hogy nem tudják megszámolni. A Portfolio elemzői véleménye szerint mindenesetre a kötelezően előírt dolgozói létszám fura ízű lépés, aminél feltehetően piacbarátabb megoldás lenne a kiskereskedelmi cégek hatékonyabb ellenőrzése.

 

Címkék:
karrier, Tesco, munka, munkavállaló, kiskereskedelem,