Akár már jövőre egyszámjegyű lehet az szja-kulcs?

Pénzcentrum2015. október 26. 10:00

Bár több milliárdos kiesést jelentene, akár az egyszámjegyű szja-kulcsot is be lehetne vezetni - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője az ado.hu-nak adott interjúban.


Az egyszámjegyű szja-kulcs létjogosultságáról, és a friss adócsomagról kérdezték Vámosi-Nagy Szabolcsot, az Ernst&Young adószakértőjét, aki szerint ugyan meg lehetne csinálni, hogy egyszámjegyű legyen az szja-kulcs, de a kilenc százalékos szja-kulcs bevezetése mintegy 600 milliárdos bevételkiesést jelentene a büdzsének. Ezt az összeget vagy valamelyik más adón kellene behozni, vagy a költségvetésben kellene megspórolni.

A magyar növekedési adat ma nemzetközi összehasonlításban is jónak számít, szerves fejlődés eredményeként 5-6 év múlva mérséklődhetne az szja-kulcs, ha erre összpontosítunk. Személy szerint az szja-csökkentés gazdaságpolitikai hatásait nem látom, legfeljebb az lehet a következmény, hogy a munkáltató nem ad fizetésemelést, hiszen úgyis nő a nettó bér. Ha van tartalék a költségvetésben, akkor szerintem fontosabb lenne a munkáltatói közteher csökkentése, ami jelenleg 28,5 százalékos

- mondta el Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője.

A szakértő szerint további pozitívumok az adócsomagból, hogy az elektromos autók után minden közterhet elengednek. Kedvező a jövedéki adó szabályozása is, ezután évi ezer forint regisztrációs díjat kell fizetnie a házipálinka-főzőnek, aki 2016-tól literenként hétszáz forintos adójegy vásárlása után kezdhet pálinkafőzésbe. A fuvarozóknál eddig csak a hazai út- és autópályadíj 7,5 százalékát vonhatták le a helyi iparűzési adóból, ezt követően a külföldi útdíjak 7,5 százaléka is levonható lesz.

Címkék:
karrier, NAV, szja, adó,