Erre sok fiatal nem gondol, amikor két marékkal szórja a pénzt

Pénzcentrum2015. október 22. 15:07

A húszas éveikben járó fiataloknak rengeteg újdonsággal kell számolniuk: első lakás, első munkahely, és persze az első fizetés. A gondolat nagyon csábító, hogy a frissen szerezett pénzt gyorsan elköltsük, azonban már az első fizetésnél érdemes elkezdeni megalapozni a jövőbeli pénzügyeinket. Mutatjuk, mi az az 5 dolog, amire már az első fizetésed után érdemes odafigyelni.

Kezdd el visszafizetni a diákhiteled

Az önköltséges felsőoktatási képzések árai félévenként 200-300 ezer forint között mozognak, de van ahol ennek akár a dupláját is elkérhetik. Így nem véletlen, hogy sokan a diákhitel segítségével finanszírozzák tanulmányaikat. Egy általános 250 ezer forintos féléves díjjal számolva egy három éves képzés esetében már a 1,5 millió forintos tartozás is könnyen összejöhet. Ettől bizony megéri minél előbb megszabadulni, hiszen így a kamatot is csökkenthetjük. Ha megtehetjük, érdemes egyszerre akár nagyobb összeget is beizetni.

Kövesd nyomon a kiadásaidat

Az egyik legfontosabb dolog, hogy már fiatalon tisztába legyünk kiadásainkkal. Vezethetjük ezt egy füzetben, de akár a számítógépen táblázatos formában is. Hónap végén nézzük meg, mik azok a területek, amire esetleg aránytalanul sokat költöttünk és erre figyeljünk jobban a következő hónapban.

Tűzz ki egy célt és kezdj el félretenni

Szitén nagyon fontos, hogy már az első fizetésnél megtanuljunk pénzt félretenni, a megtakarított pénzből pedig soha nem lehet elég. Tűzzünk ki célokat, hogy mire szeretnék félretenni, lehet ez egy nyaralás vagy akár a tandíjunk is. Gondoljuk végig, hogy mennyit és mennyi ideig kell félre tenni ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célt és ezt próbáljuk betartani. Egy egyedülálló dolgozó fiatal feltehetően ingatlanra gyűjt, ezért neki jó választás lehet alakástakarék-pénztár, de akár hosszabb távon állampapírban is tarthatja a pénzét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Legyen vésztartalékunk

A megtakarítások mellett, ha megtehetjük, akkor az egyik legjobb döntés, ha félre tudunk tenni pénzt a váratlan élethelyzetekre is. Sajnos bármikor megtörténhet a baj: tönkremehet az autóban egy drága alkatrész, de az is előfordulhat, hogy a elromlik a mosógép. Az, hogy kinek mennyi vésztartalékra van szüksége az emberenként és élethelyzetenként is változhat, de a lényeg, hogy úgy lőjük be az összeget, hogy ne érjen minket váratlanul egy ilyen helyzet. Ezekre a helyzetekre jó választás lehet a  rövid futamidejű bankbetét.

Vásárolj okosan

Érdemes elkezdeni olyan tárgyakat vásárolni, amelyek hosszabb távon lehetnek "segítségünkre". Vásároljunk jobb minőségű termékeket, ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy mindig a drágább dolgokat kell megvennünk. Jó befektetés lehet például egy szép öltöny, de akár egy jó kávéfőző is

Címkék:
karrier, fizetés, diákhitel,