Megszűnnek a családi napközik

Magyar Nemzet2015. október 21. 10:00

A jelenleginél tizenhétezerrel több bölcsődei férőhely létrehozását tervezi a kormány 2018-ig, 2017-től pedig jogilag megszűnnének a családi napközik - írja a Magyar Nemzet.

Tavaly Magyarország településeinek több mint nyolcvan százalékában nem volt megoldható sem a bölcsődei, sem a családi napközis ellátás. A három évnél fiatalabb gyermekek közel 22 százaléka él jelenleg olyan településen, ahol nem biztosított semmilyen napközbeni ellátás.

A kormány erre megoldásként mini-, munkahelyi és családi bölcsődék létrehozását tervezi, a kormányzat célkitűzése az, hogy 2018-ig a kisgyermekek nappali ellátását biztosító intézményekben 17 ezerrel növekedjen a férőhelyek száma.

Míg jelenleg csak a tízezernél több lakossal rendelkező városoknak kötelező bölcsődét üzemeltetni, a jövőben minden olyan helyen kell majd napközbeni ellátást biztosító intézményt fenntartani, ahol legalább öt gyermek után igénylik, vagy ahol a 0-2 éves kor közötti lakosok száma meghaladja a negyven főt. 2017 január elsejétől pedig az új szabályozás bevezetésével párhuzamosan a családi napközi megszüntetését javasolja a kormány.

Címkék:
kormány, bölcsőde, férőhely, tervezet,