Kevés a bölcsődei férőhely, sok gyermeket kell elutasítani

Magyar Nemzet2015. október 20. 09:30

A hazai települések körülbelül 85 százalékában még mindig nincs napközbeni ellátás a három év alatti kisgyermekeknek, hiába nőtt harmadával a bölcsődei férőhelyek száma - írja a Magyar Nemzet.

Bár az utóbbi öt évben nőtt a bölcsődei férőhelyek, és a gondozónők száma is, a legtöbb magyarországi településen ez még mindig nem elegendő. 2014-ben 12 ezerrel több férőhely, 1100-zal több gondozónő és 68-cal több bölcsőde üzemelt, ami jelentős növekedés a 2009-es adatokhoz képest.

A bölcsődékbe beiratkozott gyerekek száma viszont csak 2700 fővel nőtt, így a korábban 100 százalék feletti kihasználtság és túlzsúfoltság a legtöbb helyen megszűnt, a tavalyi telítettség nem érte el egészen a 100 százalékot. A kihasználtság azonban nem mindenhol ugyanolyan, van, ahol helyhiány miatt el kellett utasítani a gyerekek bölcsődei felvételét.

Tavaly a települések több mint 85 százalékában sem bölcsődei, sem családi napközis ellátásra nem volt lehetőség. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a három évesnél fiatalabb gyermekek 22 százaléka él olyan településen, ahol nincs lehetőség napközbeni ellátásra. Pedig a napközbeni ellátás iránti igény bizonyosan nőni fog,  amihez a  családtámogatási rendszer változása is hozzájárul. A gyed extra bevezetése miatt a tavalyi évtől kezdve a gyerek egyéves kora után, idén januártól pedig már a gyermek féléves korától kezdve munkába lehet állni a támogatás igénybevétele mellett.

Címkék:
gyed, bölcsőde, gyed extra, férőhely, település,