Ilyen egyszerűen bukhatod el a családi pótlékot, ha óvodás a gyerek

Pénzcentrum2015. szeptember 29. 14:04

Január elsejétől nem kap családi pótlékot az, akinek a gyereke nem jár óvodába. Egészen pontosan, ha 20 napnál több igazolatlan hiányzása van. Orvos igazolhat, és a szülő is kikérheti a gyereket, de ezeken kívül sok a kérdés az új szabályozással kapcsolatban.

Idén ősztől kötelező az óvoda a három évesnél idősebb gyerekeknek. A cél az, hogy a három évnél idősebbek mielőbb megfelelő nevelésben részesüljenek, megtanuljanak beilleszkedni egy közösségbe, megtanulják az együttműködés szabályait. Minimum 4 órát kell az óvodában tölteni ahhoz, hogy az már teljes napnak számítson. Hiányozni csak bizonyos esetekben lehet:

  • szülői írásbeli kérvényezésre hiányozhat a gyerek,
  • vagy ha orvos igazolja a távollétet,
  • illetve hatósági intézkedés miatt is igazolt a hiányzás.

Január elsejétől pedig megvonja az állam a családi pótlék kifizetését, ha a gyerek 20 napnál többet hiányzik. Kivéve, ha a szülő felmenteti a gyerekét. Kérvényezhető ugyanis a jegyzőnél, hogy mentsék fel az óvodába járás kötelezettsége alól a gyereket. Az óvodavezető és a védőnő támogatásával, a gyerek személyes és szociális fejlődésére való tekintettel dönthetnek erről.


Az egyelőre nem tisztázott, hogyan motiválja óvodába járásra a gyereket az, ha már túl van a 20 hiányzáson, és elvették a családi pótlékot. Hogyan terelhető akkor vissza a gyermek? Illetve az sem, van-e egyáltalán más engedmény a szigorú szabályozás alól, ha például egy kisebb testvér miatt könnyebb lenne egy-egy napra nem bevinni a gyereket. Többek között erről beszélgettünk ma az RTL Klub reggeli műsorában.

2010-ben vezették be az iskolások körében ugyanezt a gyakorlatot: ott 50 igazolatlan óra után ugrik a családi pótlék. Az eddigi tapasztalatok alapján a kormány sikeresnek ítéli a szigorítást, hiszen az igazolatlanok száma legalább 40 százalékkal csökkent.

Címkék:
karrier, óvoda, gyerek, családi pótlék,