Hiányoznak a jó szakemberek, de hova tűntek?

Világgazdaság2015. szeptember 29. 09:01

Magyarországon több szakmában is olyan mértékű munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalatok, hogy az hosszú távon veszélyezteti az ipari termelést, de a növekedést mindenképpen. Öregszik a társadalom, az alacsony bérek miatt nem vonzók a szakmák, a fiatalokat pedig elszívja Nyugat-Európa - írja a Világgazdaság.

Az álláspiaci trendek immár az ipari termelés ellehetetlenülése felé mutatnak, és legmérsékeltebb becsléseik szerint is legalább évi 50 milliárd forinttal növekedhetne a kibocsátást, ha a munkaerőpiacon vadászó cégek megtalálnák az alkalmas szakembereket kritikus fontosságú pozíciókra. A szervezet a közösségi médián keresztül, roadshow-val, gyárlátogatásokkal, mentori programmal igyekszik népszerűsíteni a műszaki pályát, de okostelefonos applikációt is készítenek.

A mérnöki diploma önmagában korántsem a siker záloga, hiszen a piacképeséghez idegennyelv-tudás és gyakorlati tapasztalat is szükséges. A helyzetet súlyosbítja, hogy míg 15 éve a KSH adatai szerint évente közel 189 ezer 24 éves fiatal lépett be a munkaerőpiacra, számuk idén már a 128 ezret sem érte el, és egyre többen távoznak Nyugat-Európába.

Őket sokáig pótolni tudtuk a környező országokból érkező, elsősorban határon túli magyar dolgozókkal, de az Európai Unió bővülése, így Románia csatlakozása után már ennek a munkaerőnek a jelentős része is Nyugat-Európa felé áramlik

- mondta Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Címkék:
karrier, munka,