A magyarok munkája kevesebbet ér: ennyit kapnának más országokban

Pénzcentrum2015. szeptember 24. 09:01

A munkával töltött időről szóló kimutatások szerint a magyarok különösen sokat dolgoznak, az OECD-tagállamok viszonylatában is a felső harmadban áll hazánk ezzel az adattal, az unióban pedig csak Görögország előzi meg a magyarokat - írja a Népszabadság.

Mi ugyanis átlagosan évi 1976 órát töltöttünk munkával tavaly, a görögök pedig több mint kétezret. Ez valóban sok, főleg összehasonlítva a német munkavállalók 1400 óra alatti statisztikájával. Persze nem Németországhoz vagy Norvégiához kell hasonlítani hazánkat, de Csehországban és Szlovákiában is érezhetően kisebb az adat: 1800 óra felett, illetve az alatt dolgoznak.

Az OECD adatai szerint a munka termelékenysége, vagyis hogy a GDP arányában mennyit hoz egy óra munka, Magyarországon nem éri el a német teljesítmény felét.

Itthon 2014-ben egy óra munka értéke 31,1 dollár volt, Németországban 63,5.

Régiós összehasonlításban nagyjából Lengyelországgal vagyunk egy szinten, ott 29,5 dollár volt a mutató. Szlovákia 38,1 dolláron állt, Csehország 35,3, Szlovénia pedig 39,6 dolláron. Az unió átlaga 49,8 dollár. Ez sem akkora nagy teljesítmény az Egyesült Államokkal összevetve, ahol a termelékenységi mutató meghaladja a 67 dollárt óránként.

 

Címkék:
karrier, bér, munka, felmérés, kereset, oecd,