Ez is lehet az oka annak, hogy kevesebb gyerek születik

Pénzcentrum/InfoRádió2015. szeptember 15. 12:02

Szociológusok szerint az utóbbi időben megfigyelhető, ha távol van a nagyszülő, és nincs, aki segítsen a gyermeket vállaló édesanyának, akkor kevesebb gyermek születik. A szaknyelv el is nevezte ezt Nagymama elméletnek - mondta az InfoRádiónak Szvetelszky Zsuzsa, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Lendület recens kutatócsoport munkatársa.

Ha egy nagyszülő rá van utalva arra, hogy a másik kontinensre költöző unokájával tartsa a kapcsolatot, akkor jóval hamarabb tanulja meg a számítógép, a szoftverek, a skype és az egyéb csatornák használatát, mint az, akinek nincs ilyen problémája. A kutatások azt bizonyítják, hogy az idősebbek - a fizikai korlátokat figyelembe véve - nagymértékben aktivizálhatók, sőt, van olyan európai ország, ahol önkéntes munkát is kell végezniük a tudásukból kiaknázandó. Idősebb hölgyek például kismamáknak segítenek a gyermek születése utáni hónapokban.

Ez érthető, hiszen olyan világban élünk, ahol a nagymértékű mobilitás miatt a kismama édesanyja gyakran nincs a közelben, ezért keresnek egy idősebb hölgyet, akivel lehet pótolni ezt a hiányt.

Arról se feledkezzünk meg, hogy mikortól számoljuk az idős kort. Hiszen nagyon sok 50, 60, 70 éves ember még aktívan dolgozik. Ezért hiába lenne igénye a kismamának arra, hogy valaki segítsen neki a pelenkázás vagy az almapürékészítés elsajátításában, nem ér rá a nagyszülő, így más segítséget kell igénybe vennie.

Ez egy olyan társadalmi jelenség, aminek a neve Nagymama elmélet. Mérhető az, hogy minél távolabb van az a nagyszülő a családtól, akinek a segítségére korábban minden további nélkül számíthattak a fiatalok, annál kevesebb gyermek születik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Új társadalmi jelenség az is, hogy a fiatalok egyre később vállalnak gyereket, így pedig egyre idősebbek a nagyszülők is.

Címkék:
karrier, család, nagyszülő,