5 forintost találtál? Le kellene adni a szabály szerint

Pénzcentrum2015. szeptember 14. 10:00

Nem emlékeznek a közelmúltban olyan esetre a szegedi polgármesteri hivatalban, hogy valaki közterületen talált pénzt adott volna le a jegyzőnek. Pedig a törvény szerint még egy fém 5 forintosnál is ezt kell tenni - különben szabálysértést követ el a megtaláló - írja a Délmagyar.hu.

A törvény nem tesz különbséget a talált pénz értéke között. A megtaláló címlettől függetlenül köteles leadni a jegyzőnek. Amennyiben ezt nyolc napon belül nem teszi meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki 50 ezer forintnál kevesebb, közterületen talált pénzt tesz el jogtalanul, annak szabálysértés miatt kell felelnie - közölte az ORFK kommunikációs szolgálata.

Ha valaki leadja a közterületen talált pénzt a jegyzőnek, azt három hónapig kell megőrizni. Ha a tulajdonos nem jelentkezik érte, a pénzt a megtalálónak kell kiadni, ha az a leadáskor erre igényt tart. A tulajdonos úgy bizonyíthatja, hogy övé az elveszett pénz, hogy válaszol a neki feltett kérdésekre, például a pontos összeggel, vagy a címletekkel kapcsolatban.

Címkék:
pénz, karrier, rendőrség, szabály, talált pénz,