Hiába kérik, nem szabad befizetni ezt a csekket

Pénzcentrum2015. szeptember 2. 05:50

Résen kell lenniük idén ősszel a szülőknek: sok iskolában jogtalanul követelik, hogy azelőtt fizessék ki a tankönyveket, mielőtt megkapná azokat a gyerek. Hivatalosan csak akkor kell a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-nek (Kello) fizetni a könyvekért, ha hiánytalanul megkapta azokat a diák.

Rengeteg panasz érkezett a Magyarországi Szülők Országos Egyesületéhez (MSZOE) a napokban. Számos iskolában a terjesztésért felelős technikai személyzet nem adja oda a gyerekeknek a tankönyveket addig, amíg a szülők ki nem fizetik azokat - tudta meg a Pénzcentrum Keszei Sándortól, az MSZOE elnökétől.

Pedig ebben az évben új rendszer van: a tankönyvek árát a szülőnek csak akkor kell befizetni, ha gyermekeik az iskolában átvették a tankönyveket. A befizetési határidő 2015. szeptember 15, tehát eddig minden gyereknek meg kell kapnia a tankönyveket.

Teljesen szabályellenes, hogy az iskolák tankönyvátvétel előtt követelik a befizetést igazoló csekkszelvényt. Míg tavaly előre kellett fizetni, idén már senki nem kötelezheti erre a szülőket

- hívta fel rá a figyelmet Keszei Sándor.

Gyakorlati útmutató

A szülők a tankönyvátvételkor kapott számla alsó, perforált részén találják a befizetéshez szükséges csekket. A befizetés módja: banki átutalás, csekk, iskolakezdési és más fajta utalvány. Készpénzzel, utalvánnyal, illetve bankkártyával a Kello Infopontjain és a kijelölt postahivatalokban, valamint készpénzzel és bankkártyával az összes postahivatalban lehet fizetni. Azt is jó tudni, hogy a szülők kérhetnek részletfizetést, vagy a befizetés elhalasztásáért is folyamodhatnak. Ha valaki új iskolában kezd, és utó- vagy pótrendelésben kér könyveket, szeptember első felében ezeknek a tankönyveknek is meg kell érkezniük.

Idén is akadnak problémák

A korábbi években rengeteg fennakadás volt a tankönyvterjesztésben: tavaly például akadt olyan diák is, aki hónapokkal az évkezdés után jutott csak hozzá a könyveihez. A jelenlegi állás szerint idén az előbbi évekhez képest sokkal kevesebb problémával indult a tanév, legalábbis a Kello kommunikációja szerint az előre megrendelt könyvek hiánytalanul megérkeztek az iskolákba.

A Pénzcentrum információi szerint viszont egy-két iskolában azért van (volt) fennakadás. Egy rákospalotai iskolában a tankönyvek ugyan megjöttek, viszont voltak hiányzó számlák; ezeket a Kello csak később pótolta. Egy csepeli intézményben is hasonló a helyzet, itt viszont még nem történt meg a csekkek pótlása, így a tankönyveket se kapják meg a nebulók. Egy újpesti iskolában pedig voltak hiányzó tetelek is: egy szülő tájékoztatása szerint  többségében megjöttek a tankönyvek, csak a nyelvtankönyvek maradtak le.

Nem mindegy, mikor osztják ki a könyveket

Problémát jelent továbbá, hogy bár az MSZOE tájékoztatása szerint a tankönyvek átvétele csak szeptemberben kezdődhet, a Pénzcentrum információi szerint több iskolában már augusztusban berendelték a szülőket, hogy átvegyék a tankönyveket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Tulajdonképpen ezzel megváltoztatják a tanév rendjét, a nyári szünidőben sem szülőt, sem gyereket nem szabadna az iskolába berendelni. Nem szabadna, és nem is szokás, csak különleges időjárási viszonyok, vagy katasztrófahelyzet esetén szokott így rendelkezni egy iskola vezetősége

- mondta el érdeklődésünkre Keszei Sándor.

Nem kapta meg a gyerek a tankönyveket? Hibás a számla? Egyéb problémád van a tankönyvekkel? Írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre.

Címkék:
karrier, tankönyv, iskolakezdés, mszoe, kello tankönyv,