Ez a sokkoló igazság: ezért nyúlják le a jelszavainkat

Pénzcentrum2015. augusztus 28. 12:31

Az interneten szinte mindenhol jelszavakat kell megadnunk az oldalak széleskörű használatához. Előfordulhat ugyanakkor, hogy visszafejtik és ellopják az adatainkat. Hogyan védjük ki a netes fiókjaink lenyúlását? A Pénzcentrum mutatja, hogyan alkoss magadnak biztonságos jelszót.

Az internetes felületek hozzáféréséhez ma már a legtöbb oldal valamilyen jelszüt kér tőlünk ahhoz, hogy térítésmentesen használhassuk a szolgáltatását - írják elemzésükben az Őrszemprogram elemzői. Ilyenek a

  • Netes vásárlások
  • E-mail szolgáltatások
  • Közösségi oldalak,
  • de a bankkártyánkhoz és a mobiltelefonunkhoz is speciális jelszóra, PIN-kódra van szükség.

Az adataink ellopásához és netes fiókjaink lenyúlásához viszont nem kell nagy leleményesség, mivel a legtöbben még mindig könnyen kitalálható jelszavakat adnak meg.

Milyen a jó jelszó?

A jó jelszavakat az alábbi feltételeknek felelnek meg:

  • Csak egy fiókhoz használjuk
  • Legalább 8 karakter
  • Vannak benne számok, kis- és nagybetűk
  • Nem kitalálható a személyes adataink alapján
  • Nem családtag, kutya stb. nevét használjuk

Milyenek a rossz jelszavak?

A leggyakoribb jelszó még mindig az "12345". Mivel ez a leggyakrabban előforduló jelszó, így a személyes adatainkra pályázók jó eséllyel ezzel kezdik a próbálkozást. A gyermekeink, kedvenc focicsapatunk vagy kutyánk nevei is elég könnyen kideríthetőek a közösségi oldalakra feltöltött tartalmakból, így ezeket sem érdemes választani.

Azt talán nem is érdemes megjegyezni, hogy születési dátumokat, telefonszámokat ne használjunk, hiszen ezek is a könnyen visszafejthető jelszavak közé tartoznak.

Így alkoss magadnak tuti jelszavat

A jó jelszavaknak két fajtája létezik:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • A torzított jelszavak és
  • A sokszavas jelszavak

A torzított jelszavak lényege, hogy egyszerű szavakat torzítunk el. Ilyenkor a szó egyes betűit számokkal helyettesítjük, egyes betűket pedig nagybetűvel írunk. Ez utóbbinál lényeges, hogy nem a szó elején lévő betű legyen naggyal írva.

Ilyen lehet például a "virág" szó eltorzítása, amit "v1Rág" szóval helyettesíthetünk. Ez ugyan a jelszó visszafejtését megnehezíti, azonban a gépek segítségével ezek feltörése sem bonyolult. Ezért a torzítás mértékét érdemes lehet fokozni, így teljes mondatok rövidítésével is próbálkozhatunk, amikben ugyanúgy használhatunk számokat, és nagybetűket egyaránt.

"A két legjobb barátom Péter és Kata" mondat például "aklbpek"-ként rövidíthető, amelyet "a2lbPeK"-nek torzíthatunk el.

A másik módszer, ha sok egymás után következő szavat használunk a jelszavunkban. Ilyenkor csak olyan szavakat használjunk, amelyek nem köthetőek közvetlenül egymáshoz, csupán számunkra köthetőek egybe. Ilyenkor a szavakat alulvonással vagy kötőjellel válasszunk el.

Címkék:
karrier, jelszó,