Százezreket fizetnek a fodrásztanulók a mesternek havonta

Pénzcentrum2015. augusztus 27. 10:01

A kozmetikus- és fodrásztanulók évi 200-250 ezer forintot fizetnek a mesternek zsebbe, plusz odaadják a havi 15-17 ezer forintos ösztöndíjukat is. Több szülő összefogott: rejtett kamerás felvételt készítenek a pénz átadásáról - írja a delmagyar.hu.

Tavaly szeptember első hetében kellett odaadni a 200 ezer forintot a mesternek, erről anyukámmal állapodott meg, amikor gyakorlóhelyet keresett. Utána havonta elkérte a 15 ezer forintos ösztöndíjamat. Ennek nincs nyoma: nekem bankszámlára utalják az ösztöndíjat, én pedig készpénzben adom tovább. Egy osztálytársam olyan kozmetikushoz került, ahol nem egy összegben kellett fizetni, hanem havi 40 ezer forint volt a tarifa tb- és az adóhivatali bejelentés címén, további 20 ezer forinttal pedig az anyagokhoz, krémekhez kellett hozzájárulni. Sokan nem tudnak fizetni, ezért abbahagyják a tanulást.

A vállalkozónak egyébként egy fillérjébe sem kerül a tanulók okítása, a képzés költségeit leírhatja adó formájában az államnak befizetett szakképzési hozzájárulásból.

A 2011-es, szakképzésről szóló törvényben pedig az áll, hogy a tanulótól vagy a szülőtől nem lehet kérni és nem szabad elfogadni pénzbeli, anyagi, természetbeni hozzájárulást vagy költségtérítést.

Címkék:
karrier, tanuló, szakképzés, fodrász,