30 milliárdot spóroltunk tavaly az illetékmentességen

Pénzcentrum2015. augusztus 24. 09:03

Több tízezren használhatták ki az elmúlt évben a családi öröklés és ajándékozás illetékmentességét kimondó szabályokat. A nemzetgazdasági tárca számításai szerint 2014-ben legalább kétszázezer vagyonszerzésnél érvényesültek a 2010 óta élő előírások, s a lakosságnál maradó summa tavaly megközelítette a harmincmilliárd forintot - írja a Napi Gazdaság.

Az utóbbi pár évben igencsak átalakultak a hazai illetékszabályok, a törvényhozás több lépcsőben és számos ponton módosított a paragrafusokon. A lépések nyomán ma már illetékmentes az egyenes ági rokonok közötti valamennyi vagyonmozgás, függetlenül attól, hogy az ingyenesen vagy ellenérték fejében történik.

A forgalmi, adóügyi statisztikák alapján a szaktárcánál úgy számoltak, hogy tavaly legalább kétszázezer vagyonszerzésnél érvényesültek az illetékmentességet kimondó előírások. A kedvezményes szabályok csak tavaly harmincmilliárd forint körüli összeggel csökkenthették a lakosság terheit. A summa nagyobb részét (nagyjából 25 milliárd forintot) az öröklés illetékmentessége miatt takaríthatták meg a leszármazók, az ajándékozás ennél kisebb összegű, de szintén többmilliárdos bevételkiesést okozott az államkasszának. Feltételezhető, hogy a forgalmi adatok, az ügyletek száma, s ezzel a lakosságnál maradó tétel a korábbi időkben is hasonlóan alakulhatott.

Címkék:
karrier, öröklés, illeték,