Túlóráztat a főnököd? Ennyi pénzért teheti

Pénzcentrum2015. augusztus 4. 11:30

Az átlagos magyar munkavállalónak maximum évente egyszer emelkedik a fizetése. Ezen kívül aligha számíthat több pénzre, mint ami a szerződésében fel van tüntetve. Kivéve persze, ha többet dolgozik a napi 8, heti 40 óránál, vagy annál, mint amire szerződött.

Ha a szerződésünkben meghatározott munkaóránkon túl is dolgoztatnak főnökeink, akkor túlórapótlék illet meg minket. Ha pedig valaki egy multinacionális cégnél helyezkedik el, előfordulhat,hogy nem megszokott időben, például március 15-én is dolgoznia kell, amit a nemzetközi munkáltatók bérpótlék fizetésével szoktak honorálni.

A multinacionális cégeknél, azon belül is a pénzügyi és adminisztratív tevékenységet szolgáltató központoknál megfigyelhető jelenség a bérpótlék. A cégek a magyar ünnepnapokat, illetve az éjszakai és hétvégi műszakokat béren felüli juttatással, azaz bérpótlékkal honorálják.

A magyar ünnepnapokon másfélszer magasabb fizetést kapnak az alkalmazottak, a hétvégi, délutáni és éjszakai műszakok után járó bérpótlékuk pedig átlagosan plusz 30-40 százalék körül mozog

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a munkaerő közvetítéssel és kölcsönzéssel foglalkozó Randstad Magyarország.

Túlórapótlék (vagy rendkívüli munkavégzésért járó pótlék) ezzel szemben rendkívüli munkavégzés esetén illeti meg a munkavállalót, amikor a munkaidő-beosztásában meghatározott munkaidőn felül végez munkát. Foglalkozástól függetlenül ez minden munkavállalónak törvényileg jár.

Mértéke az alapbér 50 százaléka, ha:
  • a munkavállalónak munkanapon, a rendes munkaidején felül kell dolgoznia,
  • vagy a munkaidőkereten, illetve az elszámolási időszakon felül végez munkát.
Mértéke az alapbér 100 százaléka, ha:
  • a munkaidő beosztása szerint heti pihenőnapon kell dolgoznia,
  • vagy munkaszüneti napon dolgozik.

Mennyi az annyi?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb (2014-es) adatai szerint a fizikai munkát végzők átlagkeresete bruttó 166 792 forint, nők esetében, teljes keresetre nézve pedig csak 139 509 forint. Ha az átlag alapbért nézzük, az 117 326 ezer forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

Ugyanígy egy férfi fizikai munkás alapbére 142 466 forint havonta, ő ennek, és nem a teljes keresetének (180 025 forint) felét kapná a túlóráért. Ha pedig egy multinacionális cégnél a munkatársaknak például március 15-e is munkanap, ők, mint szellemi dolgozók, akiknek az átlagos alapbére 259 133 forint (míg a teljes keresetük bruttó 306 851 forint) másfélszeresét fogják kapni azon a napon.

 

Címkék:
karrier, bér, munka, bérpótlék, munkaerőpiac, randstad,