Milliókat is fizethetnek az államnak ezek az egyetemisták

MTI2015. július 31. 12:01

Több mint kétezer volt felsőoktatási hallgató kapott vagy kap a napokban levelet az Oktatási Hivataltól (OH), ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy lejár az oklevélszerzési határidő augusztus 31-én.

A magyar állami ösztöndíj igénybevételéhez kapcsolódó kötelezettségekkel összefüggésben az elmúlt két hónapban több mint kétezer olyan volt hallgatónak küldtek határozatot, aki sikeres kimeneti vizsgát tett vagy abszolutóriumot (végbizonyítványt) szerzett, de oklevelét nem szerezte meg. A határidő az esetek nagy részében augusztus 31.A kiküldött határozatban az összesen igénybe vett magyar állami ösztöndíj összegét és az oklevélszerzés határidejét olvashatják a hallgatók.

A határozatot elsősorban azok a hallgatók kapták meg, akik 2012 őszén négy féléves képzést (mesterképzést vagy felsőoktatási szakképzést) kezdtek meg.


A levéllel kapcsolatban bejelentési kötelezettsége nincs a hallagatóknak, az Oktatási Hivatal viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a diákok felelőssége, hogy időben megszerezzék az oklevelet.

Ha viszont ezt nem tudja teljesíteni a képzési idő másfélszerese alatt, akkor az igénybe vett állami ösztöndíj 50 százalékát vissza kell fizetnie. Ugyan a fizeési kötelezettség minden esetben fennáll, azonban az oklevél megszerzésére ezután is van lehetőség.
Címkék:
karrier, diploma,