Megint többet költhetünk: 5 százalékkal nőttek a keresetek

Napi.hu2015. június 18. 09:31

A nettó bérek gyors emelkedése és az átmenetileg eltűnt infláció nyomán tavaly és idén is gyorsan nőtt a gyerekesek reálkeresete - a helyzetet tovább javította a családi adókedvezmény - írja a Napi.hu.

Még tart a családi adókedvezmény figyelembe vételével számított nettó keresetek száguldása: országos átlagban a 2014-es 3,8 százalékos bővülést még hajszálnyival magasabb, 4 százalékos tempó követte 2015. első három hónapjában. Ezzel az egy főre jutó átlagkereset meghaladta a 163,5 ezer forintot, a múlt évi 162,5 ezer forint után.

Az idei első három hónapban - a 2014-eshez hasonlóan - sem a munkavállalókat terhelő járulékok, sem pedig a személyijövedelemadó (szja)-sávok nem változtak, így a nettó kereset növekedési üteme megegyezett a bruttó keresetével.

Az eltartottak száma szerint annyi a rossz hír, hogy a legalább háromgyerekesek egy főre jutó nettója idén csak 3,5 százalékkal lett magasabb, míg a kevesebb gyermekkel vagy anélkül élőké 4 százalékkal nőtt.

Mivel az első negyedévben a magyar gazdaságban összességében egy százalékos árcsökkenés volt, a reálkeresetek ennek megfelelően 4,5, illetve öt százalékkal lettek magasabbak. Idén az év egészében már nulla körüli, azt kissé meghaladó fogyasztói infláció várható, így az éves reáljövedelem-mutató várhatóan kisebb értéket mutat az első háromhavi 5 százaléknál.

 

Címkék:
karrier, kereset,