Trükköznek az iskolák a jobb eredményért

Pénzcentrum/InfoRádió2015. június 2. 19:02

Többféle módszerrel próbálnak az iskolák jobb eredményt elérni az országos kompetenciamérésnél - mondta az InfoRádiónak a T-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. munkatársa. A köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerint az Oktatási Hivatal kiszűri a torz adatokat.

2001 óta töltik ki Magyarországon a diákok az országos kompetenciamérés feladatlapjait. A 6. ,8. és 10.évfolyamos tanulók matematikából és szövegértésből adnak számot. 2009 óta pedig tanulói azonosítót használnak, így az évente megismételt mérés során egy-egy hallgató fejlődését is nyomon követhetik - ismertette a kompetenciamérés részleteit a T-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. munkatársa.

Lannert Judit szerint a tanárok olykor segítenek a teszt kitöltésében, de előfordul, hogy megkérik a gyenge képességű tanulókat: ne menjenek iskolába a vizsgálat napján. A szakember azt mondja: torzíthatja a valós képet az is, hogy a pedagógusok harmada bevallottan - a korábbi teszteket használva - készíti fel a diákokat a megmérettetésre.

Van kutatás és a pedagógusok be is vallják, hogy a kompetenciamérés tesztjeit használják az órákon, ezt beveszik a tanítási folyamatba. A megkérdezettek harmada használja így a teszteket.

- mondta Lannert Judit.

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerint helyénvaló, hogy a tanárok tudatosan készítik fel a diákokat a mérésre. Sipos Imre hangsúlyozta: a szabályzatot és az etikai elveket tekintve is elfogadhatatlanok az említett trükkök, ám az Oktatási Hivatal ezeket jórészt ki tudja szűrni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Abban az esetben, ha bizonyos adatok elemzésénél a hivatal olyan kilengéseket vagy hiányzásokat érzékel, akkor azt statisztikai eszközökkel országos adatok vizsgálatánál tudja kezelni.

Múlt héten írták meg a diákok az idei kompetenciamérést, amelynek kiértékelését jövő áprilisban hozzák nyilvánosságra.

Címkék:
karrier,