Ezekkel a diplomákkal lehet a legjobban keresni: itt a friss lista

Pénzcentrum2015. május 27. 11:15

A diplomások nagy része szaktudást igénylő munkakörben helyezkedik el a legfrissebb adatok szerint. A keresetekben képzési területenként és a képzési idő tekintetében is óriási különbségek vannak. Érdekes azonban, hogy míg általában nagyobb szaktudással többet keresünk, van olyan szakma, ahol alapképzéses diplomával magasabb bérünk lehet, mintha mesterképzésre jártunk volna.

Megjelent a Diplomás Pályakövetési Rendszer legfrissebb, 2014-es évről készített elemzése. Ebből kiderül, hogy a frissdiplomások 78 százaléka tudott elhelyezkedni az egyetem után, és szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik. Átlagjövedelmük pedig nettó 147 375 forint. Összehasonlításképp a KSH adatai szerint a magyar átlagkereset 2014-ben 155 717 forint volt.

Ennél jóval magasabb nettó átlagfizetéseket tapasztalhatunk azonban az egyes képzési területeken. Az alapképzésben végzettek például informatikai területen 181 188 forintot visznek haza, műszaki területen 170 ezer forintot lehet átlagosan keresni, míg közigazgatási, rendészeti és katonai feladatok ellátásával alapképzéses diplomával 164 ezer forintot lehet keresni. Ezzel szemben mesterképzéses vagy osztatlan képzéses diplomával már jóval nagyobb jövedelemre tehetünk szert. Informatikai területen 218 ezer forintos keresetünk lehet magasabb szakképzettséggel, műszaki területen majdnem nettó 202 ezer forintot vihetünk haza, és a közigazgatásban majdnem 214 ezer forintos az átlagbér.

De az is érdekes, hogy míg alapszakos végzettséggel jogi területen dolgozók majdnem 145 ezer forintot keresnek, addig az osztatlan, illetve mesterképzésesek átlagbére csak majdnem 142 ezer forint. Ugyanígy a hitéleti területen is kevesebbet lehet keresni magasabb szakképzettséggel.

Loading...

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A most megjelent adatokat csak bajosan lehet összevetni a tavalyiakkal, hiszen idén a szakmában való elhelyezkedést is figyelembe véve mutatták be az adatokat. Egészen pontosan azt is figyelembe vették, hogy a vizsgált csoportok végzettjeinek hány százaléka dolgozik diplomát igénylő munkakörben. Így adott esetben 20-30 ezer forint különbség is mutatkozik a nettó fizetésekben a tavaly megjelent adatokhoz képest. Például míg a 2014-re vonatkozó friss adatok szerint egy pedagógus átlagosan nettó alig 100 ezer forintot visz haza, addig a 2013-ban nettó 125 ezer forint volt az átlagkereset ezen a területen.

Címkék:
karrier, fizetés, diploma, munka, kereset,