Fontos változásra készülhetnek a magyar állampolgárok

Pénzcentrum/InfoRádió2015. május 26. 12:01

Június elejétől akár online is lekérdezhetők a személyes adatok a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától. Ma még ezt írásban tehetjük meg. Nagy Lajos, a szervezet elnökhelyettese elmondta: egy fejlesztés részeként az egyéni vállalkozók gyorsabban és könnyebben intézhetik majd az ügyeiket.

"Két nagyon fontos célcsoportot érintő e-közigazgatási szolgáltatást vezettünk be" - közölte Nagy Lajos. Kifejtette: az infotörvény alapján az állampolgároknak joga van megtudni, hogy a nyilvántartásokban mit tartanak róluk nyilván, illetve azt, hogy az állampolgárról milyen adatot szolgáltatott a hatóság. Ezt ma úgy tudhatja meg az állampolgár, ha bead egy kérvényt, és pár nap múlva kapja meg rá a választ - közölte az elnökhelyettes.

Hozzátette: most viszont teljesen elektronizált folyamat lesz. Az ügyfél gyakorlatilag elektronikus úton, egy weblapon keresztül igényli ezt az adatszolgáltatást, és online kapja meg az adatokat - részletezte Nagy Lajos.

Kifejtette: a személyi- és lakcímnyilvántartóban tárolt adatokról kaphatunk információt, azt tudhatjuk meg, hogy a hatóság milyen adatokat tárol rólunk. Lesz olyan szolgáltatásunk is, amivel a közlekedési büntetőpontok számáról is érdeklődhetünk. Ez még azonban nem a mostani fejlesztés része - közölte az elnökhelyettes. Hangsúlyozta: a már meglévő ügyfélkapus bejelentkezéssel kérhetjük ki a rólunk tárolt adatokat.

A másik újítás szintén sokat érintő szolgáltatás. Az egyéni vállalkozók bejelentési kötelezettségeik már ma is elektronikusan történik. De furcsa módon amikor az egyéni vállalkozó az általános nyomtatványkitöltővel kitölt egy űrlapot, ezt az űrlapot a járási hivatalban fogadják, és gyakorlatilag begépelik a rendszerbe - mondta a Kekkh elnökhelyettese. Így csak napok múlva válaszolnak, és jegyződik be a rendszerbe ez a dolog. Most ez a folyamat online-ná válik - ez mindenképpen könnyíti az állampolgárok és az egyéni vállalkozók életét - emelte ki Nagy Lajos.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tíz éves az ügyfélkapu, a kétmilliomodik ügyfélkapus regisztrációt megnyitották az ügyfelek. Az elmúlt év hasonló időszakában még 1,6 millió ügyfélkapus regisztráció volt - látszik, hogy nagyon nagy igény van arra, hogy az állampolgárok otthonról gyorsan el tudják végezni az okmányügyeiket, az ügyintézést. Ezen dolgozik a Kekkh ilyenfajta szolgáltatások megvalósításával - fogalmazott a szervezet elnökhelyettese.

Címkék:
karrier, személyi igazolvány, közigazgatás,