Fontos változás jön a gyed-nél, hónapokon belül

Pénzcentrum2015. május 17. 13:03

Tavaly bevezette a kormány a gyed extrát, hogy ezzel ösztönözze a gyermekvállalási kedvet. Most tovább kedvezne a kismamáknak, a tervek szerint jövőre nem a gyerek egy, hanem már fél éves korától járna az anyának a gyermekgondozási díj.

Jövőre már a gyermek 6 hónapos korától igénybe veheti a gyed extrát a kismama - jelentette be a napokban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Mint mondta, eddig erre a gyermek egyéves kora után volt lehetőség, jövőre azonban már a gyermek féléves korától folyósítják az ellátást.

Az elmúlt évben rengeteg változáson ment keresztül a gyermekgondozási díj. Tavaly január elsején bevezették például a testvérgyedet, azaz az anyukák a nagyobbik gyerek után továbbra is kapják az ellátást, nem veszítik azt el a kisebb testvér érkezésével.

Az Emmi álláspontja szerint az újítások is hozzájárultak ahhoz, hogy nő a gyermekvállalási kedv - mondta el Fűrész Tünde helyettes államtitkár az M1 tévécsatornán a héten. Az tény, hogy míg a KSH adatai szerint 2013-ban 88 689 gyerek született, addig 91 500 gyerek jött a világra 2014-ben. (Azt azonban nem lehet egyértelműen kimutatni, hogy valóban ennek köszenhető-e a növekedés.)

Loading...

Hogy működik a gyed?

A gyermekgondozási díj (gyed) maximum a gyerek két éves koráig jár, annak a kismamának, aki a szülést megelőző két év alatt legalább 365 napon át biztosított volt. Összege a napi átlagkereset 70 százaléka, de maximalizálva van, az összeg nem lehet több a minimálbér kétszeresének 70 százalékánál, azaz jelenleg

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
havi 142 100 forint a felső határ.

A gyed extra részeként a testvérekkel kapcsolatos szabályozás mellett lehetővé vált az is, hogy amíg valaki gyermekgondozási díjban részesül, munkába is állhat. Erre korábban nem volt lehetőség. Harmadik újító tényezőként pedig jött a diplomás gyed. A fiatal szülő akkor is kaphat támogatást (már az iskola alatt, vagy közvetlenül a befejezése után), ha egy percet sem dolgozott, az egyetemi évek számítanak.

Alapképzés esetén a minimálbér 70 százalékát kaphatja a kismama, bruttó 71 050 forintot. Mesterképzésnél pedig a garantált bérminimum 70 százalékát, 82 600 forintot.

További tervek

Április közepén az a hír is bejárta a sajtót, hogy július elsejétől más változások is életbe lépnek a gyed extrával kapcsolatban. Eszerint mindkét szülőnek jár majd a gyermekgondozási díj, ha mindkettejüknél teljesül a minimum 365 napos jogosultsági idő.

Így nem kell majd szüneteltetni a gyed folyósítását, ha az anyát az apa váltja otthon.

Címkék:
karrier, gyed, gyed extra, emmi,