Fogadjunk, hogy te is jól válaszolnál erre a három kérdésre

Pénzcentrum2015. május 9. 13:02

Múlt hét szombaton egy felmérést indítottunk itt, a Pénzcentrumon, aminek a célja az volt, hogy megnézzük, olvasóink mennyire értenek a pénzügyekhez. Az eredmény igazán jó lett, az olvasók megveregethetik saját vállukat. De mik voltak a helyes válaszok?

A Pénzcentrum múlt héten három kérdést tett fel az olvasóknak. Az amerikaiak csupán két százaléka tudott helyesen válaszolni mind a három kérdésre, de úgy néz ki, hogy ennél a magyarok sokkal jobban szerepeltek a kérdések során (vagy legalábbis a Pénzcentrum olvasói). Mind a három kérdésre 20 ezer főnél többen válaszoltak egyébként. Lássuk az eredményeket!

Melyik befektetés a nagyobb kockázatú?

Az első kérdésünk így szólt:

Igaz vagy hamis az alábbi kijelentés? Részvényt vásárolni kevesebb kockázattal jár, mint egy részvény alapú befektetési alap


A válaszadók 19 százaléka szerint igaz ez az állítás, azonban nem ez volt a helyes megoldás ebben az esetben. A befektetési alapok esetén a befektetési politika határozza meg, hogy mennyire kockázatosak, azonban általánosságban kijelenthetjük, hogy a befektetési alapok vásárlásával nyugodtabban alhatunk.

Mennyit ér a bankbetét?

A második kérdésünk így hangzott:

Ha 100 ezer forintot elhelyezünk egy bankbetétben öt évre, 2 százalékos éves kamatra, mennyit kapunk a futamidő végére?


Erre a válaszra már több jó megoldás született, a válaszadók mintegy 87 százaléka tette le a voksát a "Több mint 102 ezer forintot" válaszlehetőség mellett. Ha egy betét kamata évi 2 százalékos, akkor bármilyen kamatozása van (évente kamatozik vagy csak a futamidő végén), akkor is többet kapunk vissza összesen a banktól a futamidő végén, mint az éves kamat mértéke (ha nem számolunk egyéb banki költségekkel).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyire ismerjük az infláció fogalmát?

A felmérés nem csak a kamatokat, hanem az infláció fogalmának ismeretét is méri a harmadik kérdéssel:

Ha a betéti kamatunk 1 százalékos, az infláció pedig 2 százalékos, akkor egy év múlva mennyit ér a pénzünk?

Erre a kérdésre érkezett egyébként a legnagyobb arányban helyes válasz, ugyanis a felmérésben résztvevők 92 százaléka a jó megoldást jelölte meg, vagyis hogy "Kevesebbet ér a pénzünk" ,mint egy évvel korábban. Ennél a kérdésnél egyszerűen azt kellett figyelembe venni, hogy a pénz vásárlóereje nagyobb ütemben (2 százalék) romlott, mint amennyit a betétünk hozott, így a pénzünkön kevesebb árut tudunk vásárolni, mint egy évvel korábban.

Loading...

Címkék:
karrier, pénzügyek, felmérés, pénzügyi kultúra,