Adócsökkentést jelentett be Varga, csökken az szja

Pénzcentrum/Portfolio2015. április 21. 16:01

A jelenlegi 16 százalékos szja-kulcs 15 százalékra történő csökkentését javasolja 2016-tól a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormánynak - jelentette be Rogán Antallal közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Ezt tudjuk eddig

1. 16%-ról 15%-ra csökkenne az szja-kulcs.
2. Tovább növekedne a kétgyermekes családok adókedvezménye.
3. A tőkehús áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődne.

A kormány szerdán tárgyalja a 2016-os költségvetés tervezetét és a hozzá kapcsoló adójogszabályokat. A minisztérium javaslatai közül talán a legérdekesebb változás, hogy a személyi jövedelemadó egységes kulcsa a jelenlegi 16 százalékról 15 százalékra csökkenne. Varga Mihály tájékoztatása szerint ezzel 120 milliárd forint maradhat az érintett 4 millió embernél.

A sajtótájékoztatón Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: az szja-kulcs mérséklődésével és a gyermekek utáni adókedvezmény növekedésének köszönhetően

  • egy két átlagkeresővel rendelkező, gyermektelen családnál havi 4700, éves szinten pedig ennek megfelelően 56 ezer forinttal több marad,
  • míg egy olyan családnál, ahol két, minimálbéres kereső van, és két gyermeket nevelnek, havi 7100 forinttal (évi 85 ezerrel) több marad.
  • Egy két átlagkeresős, kétgyermekes családnál havonta 9000-9500 forinttal marad több jövedelem.

A Portfolio elemzői véleménye szerint  eddig megismert tervek nem rajzolják át a hazai adórendszer karakterét. Az szja-kulcs 1 százalékpontos mérséklése a nettó bérek mintegy 1,5 százalékos emelkedését eredményezi. Mivel az adó lineáris, ezért az alacsony és magas jövedelműek számára az adókedvezmény egyforma mértékű.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez azt is jelenti, hogy azt a feszültséget, miszerint az alacsony jövedelműek adóterhelése nemzetközi összevetésben rendkívül magas, a mostani lépés csak jelképes mértékben kezeli. Természetesen ez csak akkor változna meg, ha a kormány progresszív jövedelemadót vezetne be (a magas jövedelműek erősebb adóztatása árán), vagy az szja-t egészen extrém mértékig csökkentené.

Címkék:
karrier, szja, adó, varga,