Így minden munka a tiéd lehet: az állásguru 6 tippje

Pénzcentrum2015. április 12. 13:01

Sokak álommunkahelye a Google, a világ egyik legismertebb cégének HR igazgatója azt vallja, hogy mindenki megérdemel egy jó állást. Véleménye szerint hat lépéssel minden állásinterjút megnyerhetünk.

Laszlo Bock, a Google HR igazgatója valószínűleg az egyik legfontosabb személyiség a globális munkaerőpiacon. Sokan adnak a szavára és persze sokan szeretnének a kegyeibe férkőzni. A magyar származású szakember nemrég  Work Rules!  című könyvben foglalta össze tapasztalatait. Azt is elárulta mi az a hat lépés amivel szerinte minden állásinterjút megnyerhetünk.

1 Jósold meg a jövőt

Írj össze magadnak 20 kérdést, ami elhangozhat az állásinterjún. Gondolkozz általános dolgokban, például: Miért akarod ezt a munkát? Hogyan oldanád meg a problémát?  90 százalékban képes vagy előre megmondani milyen kérdéseket fognak neked feltenni.

KATTINTS! Bizarr kérdések az állásinterjún: ezekre senki nem számít

2. Tervezd meg a támadást

Minden kérdésre, amit összeszedtél, írd le előre a válaszod. Nehéz lesz mindegyikre válaszolni, azonban így nem érhet nagy meglepetés, és nem kell majd gondolkozni a válaszon, az automatikusan menni fog.

3. Legyen tartalék terved

A kérdésekhez ne csak egy, hanem három választ is találj. Erre azért van szükség, mert lehet a kérdezőnek éppen nem fog tetszeni a válaszod, ekkor muszáj lesz előrukkolnod valami újjal - vagy legalább a következő fordulóban már mást tudsz válaszolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

4. Bizonyítsunk

Amikor magunkról mesélünk, például azt mondjuk, hogy tapasztaltak vagyunk ezen a területen és gyorsan, könnyedén megoldjuk a problémákat, akkor az igazunkat mindig támasszuk alá egy történettel. Bármit hozzáfűzhetünk, a lényeg, hogy példánk igazolja, hitelesítse amit mondunk.

KATTINTS! 7 dolog, amint soha ne mondj egy állásinterjún

5. Nézz körbe a szobában

Már az első másodpercekben térképezd fel a terepet, van-e bármilyen tárgy ami a segítségedre lehet. Ezekből nagy mennyiségű információ leszűrhető és jó alapja egy könnyed barátkozós társalgásnak. Ilyen lehet egy családi fotó, egy festmény, de olvashatunk a kérdező testtartásból is. Például ha látjuk, hogy fáradt, akkor mondhatunk olyasmit, amivel feldobjuk a hangulatát.

6. Gyakorolj

A Google HR igazgatója saját bevallása szerint már egyetemistaként minden, az interjúra készített válaszát hangosan begyakorolta, egészen addig, amíg az nem ment olyan simán mintha természetesnek hatna. Ekkor 7 állásajánlatott kapott 5 különböző cégtől. Ez csak gyakorlással lehetséges.

Címkék:
karrier, állásinterjú, munka,