Idén lesz áttörés a bérekben Magyarországon?

Pénzcentrum2015. április 2. 16:02

Egyre többen dolgoznak Magyarországon, és a bérek növekedése is várható idén. A cégek többsége most is létszámbővítést tervez, ráadásul mind a régi, mind az új alkalmazottaknak bónusz kifizetését tervezik.

  • A munkahelyek számának enyhe növekedése várható idén
  • A cégek jelentős többsége létszámbővítést tervez
  • A cégek 90 százaléka tervezi a bónuszok kifizetését

Munkahelyek száma - Létszámbővítést tervez a magyarországi cégek 68%-a a Hay Group tanácsadó cég felmérése szerint, amely az idei év foglalkoztatással és javadalmazással kapcsolatos tervekre kérdezett rá.

A cégek negyede számol létszámcsökkentéssel

Miután mindkét csoportban tíz százalékos létszám-változást terveznek, a munkahelyek számának enyhe növekedése várható majd, hiszen a munkahelyek bővítését tervező cégek jóval többen vannak, mint a csökkentést tervezők.  A Magyarországon működő cégek 90 százaléka tervezi bónusz kifizetését a tavalyi évi eredmények alapján. A cégek többsége, 68 százaléka az előre eltervezett bónuszt fizeti ki.

Csak a cégek 7 százaléka ért el olyan jó eredményeket, hogy a 2014 elején számoltnál nagyobb bónuszokkal örvendeztessék meg dolgozóikat. A cégek 25 százaléka fizet majd ki kevesebb bónuszt, mint amelyet tavaly tervezett.

Mi a helyzet a cafetériával?

A felmérés szerint a cégek nagyobb része (57 százalék) teljes mértékben áthárítja a munkavállalókra az adónövekedés terhét és csak 22 százalék kompenzálja teljes mértékben a kiesést. A vállalatok többségénél nem emelkedik majd a keretösszeg. Csak 15 százalékot ér el a cafeteria összegét növelni kívánó cégek aránya. Az összeg csökkentésére elenyésző mértékű céget érint. Egyébként a cégek 41 százaléka módosítani kívánja a választható elemeket, hogy az adóváltozások negatív hatását minél inkább csökkentsék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
karrier, cafetéria, bónusz,