TOP 10 OKJ-s képzés, amivel százezreket kereshetsz

Pénzcentrum2015. február 21. 13:02

Elkészült a legnépszerűbb OKJ-s képzések toplistája. E szerint 2014-ben a mérlegképes könyvelő képzésekre jelentkeztek a legtöbben. Bár az OKJ-s képzések javarészt olcsóbbak az egyetemi-főiskolai tanulmányoknál, így is többszázezer forintot kérhetnek el értük.

Elkészült a legnépszerűbb OKJ-s képzések toplistája. E szerint 2014-ben a mérlegképes könyvelő képzésekre jelentkeztek a legtöbben, ami nem véletlen, hiszen ez az egyik legkeresettebb, jól fizető szakma a hazai munkaerő-piacon - derül ki a Perfekt Zrt. összesítéséből. A képzeletbeli dobogó második, illetve harmadik fokára pedig sorrendben a társadalombiztosítási ügyintéző, valamint a bérügyintéző képzések kerültek.

Loading...

A tavalyi év összesített adataiból az is kiderült, hogy egyre több fiatal számára jelenti az OKJ az egyetemi vagy főiskolai tanulmányok alternatíváját, hiszen gyakorlatorientált tudást és tervezhető karrierutat kínál. A gazdasági-pénzügyi OKJ-s képzések sikere azt mutatja, hogy a hallgatók az aktuális munkaerő-piaci trendek mellett a hosszú távú kilátásokat is egyre inkább figyelembe veszik. Vagyis a tanfolyamok kiválasztásánál mérlegelik a munkakereséssel töltött idő várható hosszát, a munkabér nagyságát és a szakmán belüli előrelépési lehetőséget is.

A munkaerőpiacon mindig mutatkozik kereslet a pénzügyi-gazdasági szakképesítéssel rendelkezők iránt, ráadásul bizonyos szakmák, például a mérlegképes könyvelő, átlag feletti keresetet és gyors elhelyezkedési lehetőséget biztosítanak

- mondta el Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója.

A 2014-es adatok összesítéséből az is kiderült, hogy továbbra is magas az OKJ-s képzésen érettségivel résztvevők aránya: 2014-ben a hallgatók közel 60 százaléka érettségivel rendelkező fiatal volt. A középiskolai tanulmányok befejezését követően tehát egyre többen látják a hosszadalmas és költséges egyetemi vagy főiskolai évek reális alternatívájának a gyakorlatorientált szakképesítés megszerzését.

A szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre valamint felsőoktatási szakképzésekre február 15-ig lehetett jelentkezni. A pontszámítás alap- és osztatlan képzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető. A mesterképzésekre jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg. A jogszabályi minimum ponthatár idén az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont. A ponthatárokat várhatóan 2015. július 23-án hirdetik ki.

Mennyi az annyi? OKJ vs. egyetem

Friss felmérések szerint egy-egy félév során átlagosan 320 ezer forint kiadása van az egyetemistáknak, amelynek jelentős része a tanév elején jelentkezik. Főként az elsőévesek számíthatnak magas számlákra, ám sok múlik a választott szakon is. Az orvos-, vagy építészhallgatók akár 120-150 ezer forintot is költhetnek szakkönyvekre és különböző orvosi-, illetve rajzeszközökre, de a bölcsészhallgatóknak is 40-50 ezer forintba kerülhetnek a jegyzetek és a fénymásolás a tanév elején.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tehát egy 10 féléves mesterképzés átlagosan 3,2 millió forintjába kerül a hallgatóknak.

Ezzel szemben egy OKJ-s képzés hozzávetőlegesen, vizsgadíjakkal és egyéb költségtételekkel együtt is csak néhány százezer forintba kerül. A legnépszerűbb OKJ-s toplista élén szereplő, 1 éves méregképes könyvelői tanfolyamot például már 150 ezer forint körüli összegért is elvégezhetjük. Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról, hogy bár az OKJ-s papírokkal is könnyebb az elhelyezkedés, de egy egyetemi-főiskolai diploma a legtöbb esetben még mindig többet ér a munkaerőpiacon.

Az OKJ viszont még azoknak is előnyt jelenthet, akik később mégis a felsőoktatásban folytatnák tanulmányaikat, hiszen számos szakképesítés után kapható 24 többletpont a felvételi eljárás során. Hogy pontosan mely OKJ-s képzésekért jár többletpont, azt az adott felsőoktatási intézmény teszi közzé a felvételi tájékoztatóban.

Címkék:
karrier, egyetem, álláskeresés, munka, okj,