5 dolog, amit mindenki elront az adóbevallásnál (amit holnapig kell leadni)

Pénzcentrum2015. február 15. 07:02

Hétfőn jár le az egyszerűsített adóbevallás jelentkezési határideje. Így ha nyilatkozatot teszel, az adóhivatal elkészíti a bevallást, neked csak ellenőrizned kell a kész dokumentumot. Ha most kicsúszol az időből, már csak a "klasszikus" adóbevallást választhatsz. Összeszedtük, mire figyelj, hogy még véletlenül se hibázz a nyomtatvány kitöltésében.

1. Határidő

Február 16, hétfő az utolsó nap, amikor még postára lehet adni a nyilatkozatot. Emellett elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül is el lehet juttatni az adóhatósághoz, illetve személyesen is be lehet vinni valamelyik NAV ügyfélszolgálatra.

Loading...

2. Név

A szükséges 1453 NY nyilatkozat kitöltése során nem mindegy, hogy töltöd ki a név rubrikákat. A B blokkban szerepelnek a személyi adatokra vonatkozó sorok. Sokan nem töltik ki mindkét névre vonatkozó sort, pedig a születési nevet akkor is be kell írni, ha a jelenlegi névvel megegyezik.

3. Cím

Azt a belföldi lakcímet kell megadni, ahová szeretnéd, hogy megérkezzen az ellenőrző nyomtatvány. Természetesen ez nem vonatkozik azokra, akik elektronikus úton küldik be a bevallást, hiszen ők elektronikus választ kapnak.

4. A részletező adatok

Ne felejtsd el a C blokkban jelezni, ha a főlapon túl a részletező lapon is feltüntettél valamilyen adatot. A kitöltött lapok számát be kell írni a kódkockába.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. Ne küldj be igazolásokat!

Sokan beküldik a nyilatkozattal együtt például a munkáltatói igazolást, vagy az adókedvezményekre jogosító igazolásokat, pedig nem kell. Ezeket a papírokat meg kell őrizni otthon, 2020. december 31-ig. Amikor visszaérkezik (április 20-ig) az elkészült adóbevallás, ezek segítségével kell ellenőrizni az adatokat.

Az adóhivatal majd megküldi április 30-ig a bevallást, neked csak át kell nézni. Ha az adatok helyesek, nincs más dolgod. Azonban ha a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, akkor a javított adatokkal kiegészített példányt május 20-ig kell visszajuttatni a hivatalhoz.

Ha bármiféle hibát vétettél, arról az adóhatóság értesít tehát, és lesz lehetőséged javításra. Ezzel kapcsolatban a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszeren keresztül is lehet érdeklődni.

Címkék:
karrier, adóbevallás, NAV, adó,