Végrehajtás indult a mulatóslegenda ellen - nem is tudott róla

Pénzcentrum2015. február 2. 16:45

A mulatóskirály Jolly cége végrehajtás alá került. Eleinte azt nyilatkozta, nem is tud semmit az esetről. Később beismerte, mégiscsak kapott valami figyelmeztető papírt, de már kiegyenlítette a tartozást. De akkor mit keresne még mindig a feketelistán?

Nyilvános listát vezet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adótartozókról. Ezen a listán szerepel a mulatóssztár Jolly is, azaz Tarcsi Zoltán - írja a Blikk. Tartozása azért meglepő, mert egyrészt szerepel a TV2-n futó Az élet show-ja című műsorban, másrészt pedig a lap információi szerint egy-egy fellépésért 150-200 ezer forintot kaszál partnerével, Suzyval.

Jolly a laptól értesült a tartozástól, mind elmondta:

A vállalkozásommal kapcsolatos ügyeimet a könyvelő intézi, és nekem nem szólt arról, hogy adótartozásom lenne. Lehetetlen, hogy végrehajtás alatt állok!

Ezek után a lap szembesítette azzal, hogy minden kétséget kizáróan az ő cége szerepel a NAV listáján. Így a felháborodása is elszállt:

Valami felszólítás mégiscsak jött korábban, de akkor mi külföldön voltunk. Azóta már rendeztem mindent, minden rendben van.

A baj csak az, hogy a mulatós neve a legújabb, január 19-én frissített adatbázisban szerepel.

Több százezren az adóslistán

Így Jolly cége egyike annak a 157 835 cégnek, ami ellen tavaly az adótartozás behajtására végrehajtást rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A végrehajtás által érintett adótartozások összege egy év alatt 4,2 százalékkal, 1132,4 milliárd forintra növekedett - közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis az MTI-vel.

Ezzel múlt év végére már összesen 361 956 cég ellen volt folyamatban végrehajtási ügy. A vállalkozásoktól 924,7 milliárd, a magánszemélyektől pedig 207,7 milliárd forintot vár az adóhivatal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A működő társaságok 2014-ben 288,8 milliárd forintot fizettek be, a nem működőktől - felszámolás, csődeljárás alatt állóktól - viszont mindössze 5,5 milliárd forint érkezett a NAV számlájára. Ez utóbbi körhöz tartozóknál évről évre halmozódik az adótartozás, és alig van esély a milliárdos hátralékok behajtására.

Jolly esete nem egyedi, sokan nem vesznek tudomást arról, hogy tartozásuk lenne. Sokakat csak a végrehajtás elindítása döbbent rá adófizetési kötelezettségükre; ők tavaly 150,7 milliárd forint adótartozást egyenlítettek ki.

A NAV mindent megtesz

2014 tavasza óta a NAV új módszerrel igyekszik fellépni az adótartozók ellen. Sokat hozott a költségvetésnek végrehajtási módszerük: a pénzügyőrök teherautókat, szállítmányokat állítanak meg, kocsmai berendezéseket, külföldről behozott drága kocsikat tartanak vissza addig, amíg tulajdonosuk ki nem egyenlítette köztartozását.

A megoldás lényege, ha az ellenőrözés során a hatóság pénzügyőrei, revizorai arra bukkannak, hogy az érintett cég vagy magánszemély régebb óta nem egyenlítette ki adótartozását, a hivatal emberei intézkednek a polgár, a vállalkozás vagyontárgyainak lefoglalásáról.

Címkék:
vállalkozás, adósság, adó, adótartozás, végrehajtás,