Minden harmadik magyar munkavállalót érinthet ez az újítás

Pénzcentrum2015. január 21. 10:50

Idén megváltoztak a cafeteria szolgáltatások adóterhei, ez nagyban befolyásolhatja, ki milyen béren kívüli juttatást igényelne. Az előzetes várakozások szerint nagy népszerűségnek örvend majd az adómentes lakáshitel támogatás, akár 500-550 ezer lakáshitelest érinthet majd a jövőben. Emellett növekvő népszerűségnek örvend a SZÉP kártya, valószínűleg idén is több milliárd forintot költünk ezzel el.

A vissza nem térítendő lakáscélú hiteltámogatás és a SZÉP kártya lehetnek az idei év meghatározó cafeteria elemei - ismertette kutatásai eredményeit az OTP Bank szerda reggeli sajtótájékoztatóján. Eszerint minden harmadik magyar munkavállalót érinthet a vissza nem térítendő hiteltámogatás.

Sok változáson ment keresztül a magyar cafeteria rendszer, többek között egy új lehetőség is megjelent, a lakáshitel támogatás. Ez nagyban megkönnyíti a lakást vásárlók terheit. Hiszen teljesen adómentes támogatás.

- mondta el Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A lakáshitel támogatás kedvező a munkavállaló számára, hiszen:

  • Lakáshitel havi törlesztéséhez vehető igénybe: ma Magyarországon 710 ezer lakáshiteles van, 500-550 ezren felelhetnek meg a feltételeknek
  • Adómentesen vehető igénybe
  • 5 év alatt összesen 5 millió forintot nem haladhatja meg a támogatás. Az átlagos magyar lakáshitel összege 5-7 millió forint.

Azonban a támogatás igénylése precíz adminisztrációt igényel, ha hiba csúszik az ügyintézésbe, az is előfordulhat, hogy vissza kell fizetnünk a pénzt. Ezért jelenthet könnyebséget az OTP ADLAK szolgáltatása, amely átvállalja ezt a fajta ügyintézést. Ha januárban szerződést kötne egy munkáltató erre a szolgáltatásra, akkor már márciusban megkaphatja a pénzt.

2013. végén kiderült, hogy adómentesen igénybe vehető lesz majd a munkáltatói lakáshitel támogatás, azonban májusig kellett várni, hogy kiderüljön, milyen feltételek mentén lehet majd érte folyamodni.

- ismertette Kormos Zoltán, az OTP BANK Lakáshitelek Főosztályának igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Több feltételnek kell megfelelni:

  • Maximum 5 millió forintot lehet támogatásként kapni
  • Meghatározott szobaszámú lakásra lehet igénybe venni, illetve méltányolandó a gyerekek száma is
  • Bankon keresztüli utalással lehet csak megkapni a pénzt.
  • Az ingatlan értékének maximum 30 százaléka lehet az összeg.

A SZÉP Kártya lehet idén a másik nagy nyertes

A lakáscélú hiteltámogatás mellett idén a várakozások szerint a SZÉP kártyát is sokan választják majd. 2008 óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a fajta juttatás, eddig 150 milliárdot költöttek el SZÉP kártyáikról az OTP-s ügyfelek. Tavaly 57 milliárd forintot utaltak ezekre a kártyákra a munkaadók, ebből eddig 55 milliárd forintból pihentek és szórakoztak a munkavállalók.

 

Címkék:
karrier, cafetéria, szép kártya, otp, béren kívüli juttatás,