Így csábítják a fiatalokat katonának: megéri a 2 milliós fizetés?

Pénzcentrum/InfoRádió2015. január 14. 18:31

A katonai életpálya-modell bérrendezési része már idén elkezdődik. A lakhatási támogatási rendszer kidolgozására az idei évben, az új biztosítási rendszer megalkotására pedig 2016 év végéig van lehetősége a Honvédségnek - mondta Benkő Tibor vezérezredes az InfoRádió Aréna című műsorában.

Alapvetően nem a pénz miatt jelentkeztek az utóbbi években katonának a most szolgálatot teljesítők

- mondta Benkő Tibor vezérezredes. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke emlékeztetett: több mint tíz éve nem volt béremelés a katonáknál, az idei bérrendezésre és az életpálya-modell bevezetésére tehát égető szükség volt.

Jelenleg ezzel az illetményfejlesztéssel meg tudjuk célozni azokat a fiatalokat, akikre mi számítunk, akikre szükségünk van. Ugyanakkor az nagyon fontos, hogy ezt rendszeresen karban kell tartani.

A júliustól induló bérfejlesztés megteremti az új életpálya lehetőségét, és a nagyjából 5000 fős létszámhiány feltöltésének lehetőségét is. Az életpálya-modell fontos pillérei az illetmény-rendezés mellett a lakhatási támogatási rendszer idei kidolgozása és az új biztosítási rendszer 2016 végéig történő kidolgozása.

Sokan már most is anyagi megfontolásból lépnek erre a pályára, ám mint Benkő mondja:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Nem tudom ezt pénzben kifejezni, hogy most megéri vagy nem éri meg kimenni Afganisztánba. Megéri-e az a 2-2,5 millió forint, hogy bármikor életemet veszíthetem. Megéri-e, hogy otthagyom a családomat három gyerekkel, és három gyerekkel fog élni az özvegyem. Az illetményeket mindig úgy határozzuk meg külszolgálatokban, hogy melyik külszolgálat, melyik misszió milyen veszélyeztetettségi fokkal bír.

 

Címkék:
karrier, fizetés, katona, honvédség,