Személyi adókedvezmény: a fogyatékkal élőknek is jár

Magyar Nemzet2015. január 9. 08:32

Akár több százezer forintot is visszakaphatnak adójukból azok, akik valamilyen súlyos fogyatékossággal élnek - olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában.

A személyi adókedvezményt az összevont adóalapból lehet érvényesíteni, visszamenőleg öt évre. A kedvezmény igényléséhez a betegség fennállásáról szóló igazolás szükséges, amit a szakambulancia, a kórházi osztály szakorvosa, illetve a háziorvos állíthat ki.

KATTINTS! Fontos papírt kapsz a főnöködtől januárban, ha nem, az nagy baj

A kedvezmény mértéke a betegség kezdőnapjának hónapjától havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér öt százalékának megfelelő összeg. A vonatkozó kormányrendelet szerint többek között a hallási, látási, mozgásszervi fogyatékossággal, a különböző mentális és viselkedészavarokkal élők, elzáródást okozó érbetegségekben vagy egyes daganatos betegségekben szenvedők jogosultak az adókedvezményre, vagy azok, akik rokkantsági járadékban részesülnek.

Az ideiglenes igazolásokat évente kell kiállítani, a végleges állapotot pedig nem kell újra igazolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A személyi kedvezményt beteg gyermek után nem lehet igénybe venni, azt kizárólag a betegségben szenvedő érvényesítheti - olvasható a lapban.

Címkék:
karrier, adókedvezmény, szja,