Nem lehet igénybe venni a bölcsődei cafetéria támogatást

Világgazdaság2015. január 9. 09:34

Csupán két cafetéria-elem, a bölcsődei támogatás és a sportrendezvény-belépő, illetve az annak vásárlására szolgáló utalvány adható ez évtől adómentesen és korlátlanul. A két béren kívüli juttatás közül azonban az előbbit gyakorlatilag lehetetlen igénybe venni - írja a Világgazdaság.

Cafetéria elemként a lakáscélú támogatás, a kultúra-utalvány, a kockázati és az élethosszig tartó életbiztosítás, a bölcsődei szolgáltatás, a sportbelépő vagy -utalvány adható adómentesen a munkavállalónak. A kultúra-utalvány esetében erős korlátozás, hogy csak évi 50 ezer forintig adható, míg az élethosszig tartó biztosítás támogatásánál számolni kell azzal, hogy a pénz csak nyugdíjba-vonulás után használható fel. Koráltozás nélkül csak a bölcsödére és a sportbelépőre adhat adómentes béren kívüli juttatást a munkáltató.

A két cafetéria-elem között egy óriási különbség van: a bölcsődei támogatás pusztán elvi lehetőség, gyakorlatilag nem lehet igénybe venni.

A bölcsődék ugyanis a szolgáltatást igénybe vevőnek, vagyis a szülőnek állíthatnak csak ki számlát.

A munkáltatónak viszont olyan bölocsödei számlára volna szüksége, ami az ő nevére szól, hiszen azt a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségként, ráfordításként kellene elszámolnia.

 

Címkék:
karrier, cafetéria, bölcsőde,