Meglepő: nem is számít annyira a fizetés a magyar dolgozóknak

Pénzcentrum2014. december 9. 15:32

Egy friss kutatás szerint leginkább a megbízható, stabil munkahelyet értékeljük és azt, ha erőfeszítéseinket méltányolják. A fizetésünk mértéke csupán a harmadik legfontosabb szempont.

A kutatást végző Profession.hu a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy a válaszadóknak egy tízes skálán kellett értékelniük az egyes szempontokat az alapján, hogy mennyire fontosak munkahelyük megítélésében. A legmagasabb átlag értéket a munkahely megbízhatósága és stabilitása (9,59) kapta, a második legfontosabb szempont pedig munkánk megfelelő elismerése lett (9,41). A vonzó fix fizetés, csak a harmadik helyet szerezte meg a listán (9,42).

Ha a szomszédos országok eredményét vizsgáljuk, többségüknél a pozitív visszajelzés első helyre került, és szinte mindenhol benne van az első három legfontosabb elvárásban. Ausztria, Horvátország, Szlovákia, Csehország, Románia és Szerbia válaszadói számára is ez volt a legfontosabb. Szlovénia, Bulgária és Ukrajna esetében pedig ez a második legjelentősebb tényező. Az adatokból jól látható, hogy a megfelelő és rendszeres visszajelzés a munkavállaló felé nem csak a magyarok számára fontos, nemzetközi szinten is meghatározza, hogy a dolgozók hol érzik magukat kellemesen és mennyire motiváltak.

A kutatás külön megvizsgálta az különböző kompenzációk fontosságát is. Nem meglepő, hogy a legfontosabbnak a válaszadók a vonzó fix fizetést tartják (9,41). A második legfontosabb tényező már nem ennyire triviális, a fizetett szabadnapok mennyisége (8,78) egyből a fix fizetés után következik, a harmadik pedig a különféle biztosítási csomagok (7,85). Érdekes, hogy bár a válaszadók 90 százaléka úgy érzi, hogy motiváltabban dolgozik a kollégáinál, a bónusz csak a hatodik legvonzóbb kompenzáció, vállalatai autóra pedig egyáltalán nem vágyunk, ez lett a legutolsó a listán.

Címkék:
karrier, fizetés, munka,