A SZÉP-kártya lesz a cafetéria alapja jövő évtől

Napi.hu2014. november 18. 09:54

A parlament kedden szavaz az adótörvények módosításáról. Az eredeti tervezet szerint teljesen átalakult volna a rendszer, de végül az eddigiek alapján felépülő szabályokat kap a cafetéria - írja a Napi.hu.

Számos ponton módosulnak a cafeteria szabályai: évi 200 ezer ( havi 16,6 ezer) forintig a szabályok nem változnak, a juttatás 1,19 szerese után kell 16 százalékos személyi jövedelemadót és 14 százalékos egészségi hozzájárulást fizetni - vagyis az egykor "adómentes" juttatás 35,7 százalékos közteher sújtja.

A 200 ezer forint feletti juttatásoknál - évi 450 ezer forintig - ez a "kedvezményes" adókulcs csak akkor érvényesül ha a támogatás Széchenyi pihenő (SZÉP) kártyára kerül. Minden más 200 ezer forint feletti cafeteria esetén 51,17 százalékos közterhet kell megfizetni. A szigorítás annyiban rendezheti át a cafeteria-rendszert, hogy azon kevesek, aki 200 ezer forintnál magasabb összeget kapnak, a összeg feletti részt SZÉP-kártyán veszik majd igénybe.

A munkahelyi ártalmak miatt terjedő gerincbetegségekre tekintettel viszont januártól adómentes biztosítható a dolgozónak fogalakoztatás-egészségügyi ellátás, a szűrővizsgálatok és a fizikoterápiás valamint a mentálhigiénés eljárások.


Egyébként Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján elárulta: a változás annyi, hogy a juttatás felső határa 450 ezer forintra csökken, viszont a 200 ezer forint feletti rész csak SZÉP-kártyán nyújtható majd. 

 

Címkék:
cafetéria, béren kívüli juttatás,