Két hónapos csúszás: még mindig 18 ezer tankönyv hiányzik az iskolákból

Pénzcentrum/InfoRádió2014. október 30. 13:31

Még nagyjából 15-18 ezer tankönyv hiányzik az iskolákból. Ezek többségét szeptember ötödikéig, a pótrendelés keretében kérték az iskolák, és a jövő hét elején szállítják ki. Van azonban két-három kiadó, amelyik továbbra sem teljesítette a vállalásait, ők kötbért fizetnek majd.

Sajnos van még néhány tankönyv, amit ki kell szállítanunk az iskolákba

 - mondta Arany Tamás, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, ezek szinte kizárólag a pótrendelésből adódó kiszállítási hiányok.

Arany Tamás kiemelte: az őszi szünetet megelőzően néhány kiadó még nem tudta teljesíteni a szállítási kötelezettségét. Ezek elsősorban olyan könyvek, amelyeket újra kellett nyomtatni, tehát nem voltak nekik sem raktáron.

A könyvek döntő többségét már a héten szállították, így az őszi szünetet követő első napokban ezek a pótrendelések, amelyeket az iskolák szeptember 5-éig adtak le a könyvtárellátónál, ezek is kiszállításra kerülnek

- tette hozzá.

Tájékoztatása szerint egy-két olyan kiadó van, amely az alaprendelésben megrendelt könyveket sem tudta még beszállítani a könyvtárellátó raktáraiba. Sok esetben nem is Magyarországon gyártották ezeket a könyveket, és a külföldi beszállító nem tudott nekik sem teljesíteni.

Ilyen esetekben van retorzió; kötbért tudnak érvényesíteni a kiadók felé, persze ettől még könyv nem lesz a diákok kezében. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint abban az esetben, ha kilátástalannak látszik az érintett kiadók szállítása, akkor megkeresik annak módját, hogy valamilyen helyettesítő kiadvánnyal lássák el az iskolákat, illetve a diákokat.

Az iskolai tankönyvellátást három részre kell bontani - magyarázta Arany Tamás. Az egyik az alaprendelés, amit az iskolák még tavasszal, illetve nyár elejéig adtak le a könyvtárellátónak. Ezekben az esetekben a könyveket kiszállították néhány száz darab kivételével.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Van a pótrendelés, ami az őszi beiratkozáshoz köthető. Ezeknek a könyveknek a kiszállítása is nagyrészt megtörtént,

nagyjából 15-18 ezer könyv nem került ki még.

Egyébként ez is néhány ezerre csökkent a héten, de az őszi szünet miatt a kiszállításokat leállították - tette hozzá.

A harmadik rész az úgynevezett évközi rendelés, ennek keretében pedig egész évben szállítja a könyvtárellátó a könyveket.

Címkék:
karrier, klik, tankönyv, tanulás,