Havi 86 ezerből gazdálkodik egy hónapban az átlagos hallgató

Magyar Nemzet2014. szeptember 30. 09:01

Átlagosan havi 85 686 forint bevétellel gazdálkodnak a felsőoktatásban tanuló magyar fiatalok, a 22 év alattiak 57 ezerből, a 30 feletti korosztály pedig 180 ezer forintból él - írja a Magyar Nemzet.

A válaszadók 44 százaléka lakik a szüleivel, de a kollégiumban vagy albérletben élők esetében is a családtól érkező anyagi támogatás adja a bevételek legnagyobb részét. Számít ugyanakkor a szülők végzettsége is, a diplomások gyerekeinek ugyanis nagyobb része alapozhatja megélhetését és a tanulmányait a családtól származó bevételekre, mint a képzetlenebbekéi.

Egy átlagos hallgató 86 ezer forintból él egy hónapban, nagy különbség van azonban abban, hogy milyen korosztályt nézünk, a 22 év alattiak ugyanis csupán havi 57 ezer forintból gazdálkodhatnak.

Egyébként a magyar felsőoktatásban tanulók kis hányada szerez külföldi tapasztalatot, csupán 4,6 zázalékuk végez tanulmányokat külföldön. Ez elsősorban azért fontos, mert a nemzetközi tapasztalattal könnyebben talál munkát a hallgató miután kézhez kapta a diplomáját.

 

Címkék:
egyetem, felsőoktatás, főiskola,