A fiatalok 20 százaléka egyáltalán nem akar családot

Világgazdaság2014. szeptember 25. 09:32

A magyarok több mint negyede egyetlen gyerek felnevelését sem tudná finanszírozni, a 30 év alattiak egyötöde nem is tervez családalapítást - írja a Világgazdaság.

Az MSD Pharma Hungary által végzett reprezentatív kutatásból kiderül, megkérdezettek döntő többsége (80 százalék) szerint ugyan érdemes huszonévesen gyereket vállalni, de csaknem kétharmaduk abban is egyetért, hogy a karrierépítés az első.

Ez a gondolkodásmód a gyakorlatban is érvényesül. Harminc éves kora előtt csupán a nők 12 százaléka válik szülővé, a férfiak pedig ennél is tovább halogatják az apaságot: mindössze 3 százalékuk vállalja a feladatot a harmadik x előtt, és a legtöbben negyven felé sem sietik el a családalapítást (60 százalékuk még ebben az életszakaszban is gyermektelen). Az iskolázottság is befolyásolja a gyermekvállalás időpontját: a diplomások több mint negyede (27 százalék) szerint harminc vagy akár negyven éves kor felett is ráér, míg az alapfokú végzettségűek 84 százaléka szerint már huszonévesen időszerű a családalapítás.

 

Címkék:
család, gyerek, gyermekvállalás,