Sokkal kevesebb pénzt kaptak az alapítványok

Világgazdaság2014. szeptember 24. 10:01

Megtört a személyi jövedelemadó (szja) egyszázalékos felajánlások számának évről-évre emelkedő trendje, az idén mintegy 100 ezerrel kevesebben rendelkeztek adójuk egy százalékával. Az adófizetők közel negyven százalékkal kevesebb összeget juttattak a civileknek - írja a Világgazdaság.

Nem bővült az szja egy százalékáról rendelkezők száma, a felajánlások átlagos értéke pedig ismét mérséklődött. Ez azt jelenti, hogy az adófizetők az előző évi összeghez képest -11,6 milliárd forint - az idén kevesebbet - 7,4 milliárdot - juttattak a civileknek, és 100 ezerrel kevesebben rendelkeztek adójuk egy százalékával.

Az idei év legnagyobb vesztese a tavaly még listavezető Gyermekrák Alapítvány: a felajánlásból származó bevétele 2014-ben egyharmadára csökkent.

Az így elért 70 millióval a hatodik helyre csúszott. A 2010 és 2013 közötti időszakban szintén milliárdos nagyságrendű szja forráshoz jutó Daganatos.hu Alapítvány, illetve a Gyermekmentő Támogató Alapítvány pedig nem i szerepel jelenleg a kedvezményezettek listáján.

Címkék:
adó, adónyilatkozat,