Átverős levelek a postaládákban: Hernádi Juditot is bajba keverték

Pénzcentrum2014. szeptember 4. 16:59

Hódít a régi-új átverés: segélykérő levelekkel akarnak pénzt szerezni a csalók. Ezúttal Hernádi Judit nevét használták, színházkedvelőket rövidítettek meg a trükkös tolvajok.

Egy fiktív levélben kért pénzt a színésznő nevében egy csaló. Az irat szerint az összeg arra kellett, hogy a színésznő hazajöhessen külföldről. A kamu sztori szerint Hernádi külföldön ragadt, elvesztette minden iratát és a csomagját. Nagy bajban van, és a segítségük nélkül nem jöhet haza - tudta meg a Bors.

Amikor a lap tájékoztatta az esetről Hernádit kiderült, ő maga mit sem tud az egészről. Az eddigi információk alapján a színházjegyeket online vásárlók adatait szerezte meg a csaló, így célzottan tudta bekérni a pénzt azoktól, akik ismerik a művésznő munkásságát.

Megdöbbentő, hogy van, aki képes ilyen aljasságra! Remélem azonban, hogy a színházba járó nézők vannak olyan érettek, hogy nem hiszik el, hogy bárkitől pénzt kérnék. Csak remélni tudom, hogy még nem sokan küldtek

- mondta el a lapnak Hernádi. Az eddigi adatok szerint azonban sokan küldtek boldogan pénzt a tolvajnak.

Nem ez az első eset

Három évvel ezelőtt Németh Kristóf nevével éltek vissza. Egy ál-Facebook profil létrehozása után pénzkérő leveleket írogatott az ismerősöknek, követőknek a csaló. Neki akkor többszázezer forintot küldtek a jószándékú emberek, amit soha nem láttak viszont, és a tolvajt sem kapták el soha.

De hogyan védekezhetünk?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sokunknak landolt már a postaládájában ehhez hasonló levél. Külföldön ragadt családtag, barát, vagy elveszettnek hitt távoli rokon kért segítséget. De főleg pénzt. A csalók módszerei egyre kifinomultabbak - jól mutatja ezt a fenti eset is. Ezekben a helyzetekben a legjobb, amit tehetünk, hogy gyanakszunk. Ne higgyünk egyetlen levélnek. Kérdezősködjünk a családban, ismerőseink körében, nézzünk utána az interneten, kezdjünk el nyomozni. Akkor is, ha közeli ismerősünktől kapunk levelet. Fontos, hogy figyeljünk a válasz e-mail címre, próbáljunk telefonon kapcsolatba lépni ismerősünkkel (még akkor is, ha a levél azt állítja, hogy ellopták a készülékét). Természetesen ugyanilyen lényeges, hogy ne adjunk meg semmilyen, a bankszámlánkhoz kapcsolódó adatot, különösen számlaszámot, kártyaszámot, PIN-kódot ne.

Bárki számára akarnak is pénzt gyűjteni, próbáljunk meg hivatalos helyről információt szerezni. Alapítvány, segélyszervezet, vagy hasonló intézményen keresztül segíteni sokkal biztonságosabb, hiszen ezeknek a szervezeteknek utána tudunk nézni. Megbizonyosodhatunk róla, hogy a pénzt valóban arra a célra használják fel, mint amire küldtük. Érdemes az interneten böngészni: ha bármilyen botránnyal kapcsolatba került az adott szervezet, például leleplező újságcikkeket találunk róla, vagy más okból kétségeink merülnek fel a megbízhatóságával kapcsolatban, ne utaljunk. Emellett pedig soha, semmilyen körülmények között ne utaljunk pénzt ismeretlen számlaszámra, hiszen ahogy a fenti példa is mutatja, sok pénzt veszíthetünk.

 

Címkék:
karrier, celeb, átverés,