Nincsenek felkészülve a települések a szociális temetésre

Pénzcentrum2014. szeptember 1. 09:32

Kaotikussá válhat a szociális temetés januári bevezetése. A falvakban a felkészületlenség és az elvi kifogások sokasága lehetetlenítheti el a már tervként is sokat bírált "szertartást", a városokban pedig a szabályozási hibák teremthetnek kínos helyzeteket.

Több településen is kétségesnek tűnik, sikerül-e időben felkészülnie az önkormányzatnak, temetőüzemeltetőnek a tiltakozások ellenére januártól elrendelhető szociális temetésekre, amelyek során az elhunyt rokonainak egyebek mellett sírásással kell "meghálálniuk" az államnak az ingyenes sírhelyet és a börtönben készült koporsót - írja a Népszabadság. Több községi és kisvárosi polgármestere szerint sok temetőben lehet kaotikus a január.

Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület egyik elnökségi tagja, Puskás Béla úgy véli, rengeteg kistelepülésen nincsenek tisztában a változásokkal, így még egy lépést sem tettek. Nem alakították ki temetőjükben az úttal, élő sövénnyel elkerített szegényparcellát, nem alkották meg a szükséges helyi rendeleteket, s nem kezdték el felkészíteni a hivatal illetékesét az új procedúrára.

A Belügyminisztérium évi 14 ezer szociális temetéssel számol.

Címkék:
karrier, temetés, szociális temetés,