18 ezer családnak jutott több pénz az elmúlt hónapokban

Pénzcentrum2014. augusztus 25. 20:04

Az év első felében 18 600 édesanyához, illetve családjához érkezett többletjuttatás a gyed extrával - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budaörsön.

Novák Katalin elmondta: a 2014. január elsejével gyed extra elnevezéssel bevezetett intézkedések a kisgyermekes családoknak nyújtott támogatások mellett a munkaadóknak is jelentős kedvezményeket nyújtanak.

Az új rendelkezéseknek köszönhetően ha az édesanya a gyermek egyéves kora után visszamegy dolgozni, teljes mértékben megkapja a gyermek után járó juttatásokat, így a gyedet és a gyest is. Ők az első fél évben 11 180-an voltak. Gyest kapnak azok is, több mint négyezren, akik heti 30 órát meghaladó munkát végeznek.

A testvér gyed, illetve gyes által érintett édesanyák száma csaknem 7300, a dupla ellátásban részesülők közül 2809-en kapnak két gyermek után gyest, 1823-an kapnak párhuzamosan gyedet és terhességi gyermekágyi segélyt, 2626 azoknak a száma, akik a gyest és terhességi gyermekágyi segélyt kapják egyszerre.

Harmadik csoportként a hallgatói vagy diplomás gyed által érintetteket említette Novák Katalin, ők gyermekvállalás esetén felsőoktatási hallgatói jogviszonyuk alapján jogosultak egy éven át gyedre, számuk az első fél évben 146 volt.

Címkék:
karrier, gyed, gyed extra,