Felvételi 2014: hova kellett 478 pont?

Pénzcentrum2014. július 24. 20:44

Kihirdették az idei felvételi ponthatárokat. Tizenhat népszerű szakon előre lehetett tudni a számokat, mert ezeket központilag előre meghatározták. A Corvinus Egyetem azonban három szak esetében ezeknél magasabbat határozott meg a kereskedelem és marketing, a nemzetközi gazdálkodás és turizmus-vendéglátás szakán. Erre valószínűleg a korlátozott helyek és a nagyon jó eredményekkel érkezők nagy száma miatt volt szükség. A Semmelweis orvosképzésére 432 pont kellett, Debrecenbe és Szegedre 407, Pécsre 401. A legmagasabb ponthatár, 478, az ELTE matek-spanyol tanári szakán volt, de ide csak egyetlen egy hely van.

A számok hivatalosan este nyolctól váltak elérhetővé. A maximálisan elérhető pontszám idén is 500 volt, alapképzésen legalább 260 pontot kell elérni a bekerüléshez, ennél kevesebb ponttal nem vehető fel senki (ez a határ tavaly még 240 volt).

Kitűnő érettségi és nyelvvizsgák nélkül szinte lehetetlen volt bekerülni idén a legmagasabb ponthatáros szakokra: egyes tanárszakokra 478 pont (ELTE matematika-spanyol tanár) vagy 476 pont (PPKE történelemtanár, latin tanár) kellett. A BCE önköltséges kereskedelem és marketing szakára 470, az önköltséges nemzetközi gazdálkodásra 468, az ELTE matematika-francia tanár szakára való bekerüléshez pedig 466 pontra volt szükség.

Központilag meghúzott ponthatárok
Érdekes helyzet alakult ki annál a 16 szaknál, amelyeknek két éve központilag határozzák meg a ponthatárait. Ezeken a népszerű és keresett szakokon 2012-ben a kormány teljesen meg akarta szüntetni az állami férőhelyeket, azaz ezeket csak fizetős formában lehetett volna tanulni - írja az Index.hu. A diáktüntetések eredményeként végül megállapodás született arról, hogy itt is lesznek térítésmentes helyek, de a ponthatárokat központilag határozzák meg és előre kitűzik.

Ezeken a szakokon jellemzően magasan húzzák meg a ponthatárokat, mert az állam csak korlátozott számú diák képzését hajlandó finanszírozni (a többiek fizessenek). Bár a felsőoktatási államtitkárság korábban azt állította, ezek a ponthatárok emelkedni nem fognak, legfeljebb csökkenhetnek (hogy betölthessék a helyeket), a Corvinus Egyetem három képzésénél (kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, turizmus-vendéglátás) most mégis magasabb pontszámok jelentek meg.


465 pontot kellett elérnie annak, aki a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) alkalmazott közgazdaságtan vagy nemzetközi tanulmányok szakára, esetleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) nemzetközi tanulmányok szakára szeretett volna bekerülni. 464 pont volt szükséges az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) jogász képzéseire (központi ponthatár). 463-nál húzták meg a határt a BCE nemzetközi gazdálkodás szakán.

460 pontot kellett annak elérnie, aki a BCE vagy a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakát jelölte meg első helyen.

450 feletti ponthatárokat állapítottak meg a BCE és az ELTE kommunikáció és médiatudomány szakjain (455), míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mechatronikai mérnök szakán és a BCE kereskedelem-marketing szakán 452 pontot kellett elérni.

Az orvosnak készülőknek 401-432 pontot kellett elérniük a választott intézménytől függően: a Pécsi Tudományegyetemre elég volt a 401 pont, a Szegedi, valamint a Debreceni Egyetem esetében 407 pontra volt idén szükség, a legtöbbet pedig a Semmelweis Egyetemre jelentkezőknek kellett elérniük, 432 pontot. Azoknak, akik az ELTE pszichológia szakára adták be a jelentkezésüket, 439 pontot kellett szerezniük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A további legnépszerűbb szakok közül 400 pont felett húzták meg a határt a BCE a turizmus-vendéglátáson (446), a politológián (422), valamint a BGF turizmus-vendéglátáson (428). A BME gépészmérnöki és mérnökinformatikusi szakán elegendő volt 392, valamint 370 pont, míg az ELTE programtervező informatikus szakára 311 pontot kellett szereznie a jelentkezőknek.

A ponthatárok önmagukban nem sokat jelentenek, a magasabb ponthatár nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott képzés jobb a másiknál. A limitet mindenhol az adott szakra felvehetők száma és a jelentkezők által elért pontszámok alapján határozzák meg. Ha egy szakra sok hely van, oda gyakran alacsonyabb pontszámmal is be lehet jutni.

Néhány érdekes adat a 2014-es felvételiről:

  • Az idén 106 056-an jelentkeztek felsőoktatásba. Ez a szám tavaly 95 445 volt, azaz közel 10 ezerrel emelkedett a felvételizők száma.
  • 69 727-en alapképzésre, 9763-an osztatlan képzésre, 21 595-en mesterképzésre, 4971-en felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek.
  • Állami ösztöndíjas (azaz tandíjmentes) képzésre 91 737-en jelentkeztek.
  • Önköltséges képzésre 14 319-en adtak be kérelmet.
  • A jelentkezők 56 százaléka nő, 44 százaléka férfi.
  • A legidősebb jelentkező 1939-ben született, tehát 75 éves.
  • Tavaly a legtöbb pontot, 474-et az ELTE angol-latin tanárképzésén kellett elérni
  • A legkevesebben az egri Eszterházy Károly Főiskola plasztikai ábrázolás szakára jelentkeztek, mindössze öten.
  • A Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskolára összesen öten jelentkeztek.

Idén is az ELTE-re és általában a nagy tudományegyetemekre felvételiztek a legtöbben. Az ELTE-re 23 ezren, a Szegedi Tudományegyetemre és a Debreceni Egyetemre 14-14 ezren, Pécsre 12 ezren szeretnének bejutni. Nagy a túljelentkezés a Corvinus Egyetemre is, ahol a 7800 meghirdetett helyre közel 12 ezren pályáznak. Visszaesett viszont a jelentkezők száma a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (12 százalékkal) és a Kodolányi János Főiskolán (45 százalékkal).

 

Címkék:
karrier, egyetem, felsőoktatás, továbbtanulás, ponthatár, diáktüntetés,