Megállíthatatlan emigráció: egyre többen mennek külföldre

Világgazdaság2014. július 21. 09:30

Jelenleg nincs gazdasági racionalitása annak, hogy megálljon vagy akár lassuljon a hazai munkaerő-migráció. Számháborúba ugyanakkor nem érdemes belebonyolódni, mert nincsenek mindenre kiterjedő statisztikák - írja a Világgazdaság.

A magyarországi munkaerő-migráció a 2007-es megszorító csomag után indult be, amire az egykulcsos adó 2010-es bevezetése, valamint a jóléti és szociális rendszerek 2011-ben kezdődő drasztikus megnyirbálása erősített rá jelentős mértékben - mondta a Kopint-TÁRKI vezető kutatója a napilapnak. A felgyorsult munkaerő-migráció miatt közelítjük a lengyelországi arányt, ahol a népesség 4-5 százaléka külföldön dolgozik.

A munkaerő-migrációban részt vevők számát ugyanakkor igazán becsülni sem lehet, így számháborúba nem is érdemes belemenni. Inkább csak trendekre lehet következtetni, ezek alapján pedig folyamatosan nő a külföldön munkát vállaló magyarok száma. Ugyanígy nő azoknak az aránya, akik - átmenetileg - biztosan nem térnek haza.

A kutató szerint "ha a migráció egyszer elindul, nehéz megállítani". Azt sem tartja reálisnak, hogy Magyarország a közeljövőben képes lesz hazavonzani a migránsokat.

Címkék:
karrier, külföld, külföldi munka, munkaerő-migráció, emigráció,